Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Městské inženýrství I. (FAST-TM01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-TM01 - Městské inženýrství I., Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se zásadami silničního a městského dopravního inţenýrství a městskou dopravou, s projekčními zásadami návrhů a úprav místních komunikací a s možnými dopady městské dopravy na životní prostředí urbanizovaných celků.Dopravní prostředky, geometrie pohybu vozidel, teorie dopravního proudu.

Osnova

1.Historický vývoj městské dopravy a městských komunikací 2.Dopravní prostředky3.Geometrie pohybu kolových silničních a kolejových vozidel, jízdní odpory4.Teorie dopravního proudu, rychlost, intenzita, hustota, odstupy vozidel5.Kapacita mezikřižovatkového úseku6.Kapacita řízených křižovatek7. Kapacita neřízených křižovatek8.Městské komunikace, rozdělení a návrhové prvky těchto komunikací9.Městské křižovatky úrovňové a mimoúrovňové, křižovatky prosté, usměrněné a řízené10.Silniční objekty, tunely, mosty, zdi11.Individuální motorová doprava 12.Statická doprava - parkování a odstavování vozidel, garáže13. Aktuální téma

Literatura

Krajčovič a kol.: Dopravní stavby I., VUT Brno, FAST, 1998. VUT Brno, 1998. (CS)Pavlíček Jan: Městské komunikace, VUT v Brně, 1998. VUT v Brně, 1998. (CS)Surovec Pavel: Tvorba systému mestskej hromadnej dopravy,. Žilinská univerzita, 1999. (CS)Krajčovič a kol.: Silnice a dálnice I - Návody na vypracování cvičení,. VUT v Brně, 2000. (CS)

Požadavky

práce na PC, výborná znalost minimálně jednoho z software CAD a jednoho software pro návrh pozemních komunikací

Garant

Ing. Martin Smělý

Vyučující

Ing. Martin Smělý