Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Městské inženýrství II (FAST-TP01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-TP01 - Městské inženýrství II, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student by měl získat přehled o významu inženýrských sítí v současné společnosti, informace o systémech jednotlivých sítí, jejich prvcích,o vzájemné provázanosti sítí a o odpadovém hospodářství.

Osnova

1. Úvod (úloha sítí technického vybavení ve společnosti).2. Vývoj sítí technického vybavení (historický vývoj, třídění sítí, hospodárnost sítí, faktory ovlivňující investiční náklady).3. Prostorová koordinace (prostorové uspořádání) sítí technického vybavení.4. Sdružené trasy městských vedení technického vybavení.5. Vodovody (vodárenské systémy, zdroje, akumulace a rozvod vody, materiály a armatury vodovodů).6. Stokové sítě (navrhování stok, stokové soustavy, odtok dešťových vod a splaškových vod, materiály stok a objekty na stokové síti, přípojky, nakládání s dešťovými vodami).7. Tepelné sítě (systémy centrálního zásobení teplem, horkovody a parovody, materiály tepelných sítí, trubní a stavební části).8. Zásobení plynem (vlastnosti topných plynů a potřeba plynu, tlakové úrovně plynovodů, zákonitosti proudění plynu).9. Trubní materiály, vystrojení a stavba plynovodů.10. Energetické a sdělovací sítě.11. Výstavba a sanace trubních sítí – výkopové a bezvýkopové technologie.12. Odpadové hospodářství - koncepce odpadového hospodářství, katalog odpadů, sběr a třídění odpadu.13. Odpadové hospodářství - skládky, spalovny, recyklace odpadů.

Literatura

ŠRYTR, Petr a kol.: Městské inženýrství 1.. Praha: Academia, 1998. ISBN 80-200-0663-X. (CS)ŠRYTR, Petr a kol.: Městské inženýrství 2.. Praha: Academia, 2001. ISBN 80-200-0440-8. (CS)BERÁNEK, Josef a kol.: Inženýrské sítě (stud. opora). Brno: VUT v Brně, FAST, 2005. (CS)GRAHAM, Stephen and MARVIN, Simon: Splintering Urbanism: networked Infrastructures, technological mobilities and the urban condition. London: Routledge, 2001. ISBN 0-415-18964-0. (EN)RACLAVSKÝ, Jaroslav a kol.: Rekonstrukce vodohospodářských sítí (stud. opora). Brno: VUT v Brně, FAST, 2006. (CS)KLEPSATEL, F., RACLAVSKÝ, J.: Bezvýkopová výstavba a obnova podzemních vedení. Bratislava: JAGA GROUP, 2007. (CS)

Požadavky

fyzika, základy hydrauliky a termodynamiky

Garant

doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D.