Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie staveb I (FAST-TW01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-TW01 - Technologie staveb I, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty aplikovat jednotlivé vybrané procesy hrubé spodní a hrubé vrchní stavby v praxi a na praktických příkladech řešit konkrétní problémy Předmět se zabývá metodami a postupy optimální tvorby vybraných výrobních procesů stavby a rovněž objasňuje technologické, časové a zdrojové modelování výrobních procesů. Zahrnuje studium oblasti stavebních procesů spojených zejména s hlavní stavební výrobou. Jde o vytyčení objektů a budovaných konstrukcí, zásady technologických postupů a vazeb při provádění technologických etap zemní práce, hrubá spodní stavba, hrubá vrchní stavba a vnější plášť budov. Řeší jejich technologickou, prostorovou a časovou strukturu, sled, připravenost pracoviště, vzájemné návaznosti a požadavky kvalitativní i environmentální.

Osnova

1. Úvod do vědního oboru technologie staveb, zásady modelování stavebních procesů, projekt procesu.2. Příprava výstavby, staveniště, úvod do stavebně technologického projektování.3. Procesy zemních prací, způsoby a postupy jejich provádění, volba mechanizace, časový plán.4. Procesy zakládání staveb, technologické zásady a postupy provádění základů.5. Bednění betonových konstrukcí – zásady návrhu, statického posouzení a realizace.6. Procesy vyztužování železobetonových konstrukcí.7. Betonářské procesy, výroba, doprava, ukládání, zpracování a ošetřování čerstvého betonu.8. Zdící procesy, zásady provádění zdiva, organizační a časová struktura procesu.9. Montáž dřevěných konstrukcí, provádění krovů, ochrana dřeva proti ohni a škůdcům.10. Dřevostavby, zásady výroby a montáže. Kvalitativní požadavky.11. Zřizování obvodových a střešních plášťů budov.12. Provádění skládaných krytin, kontrola jakosti , provádění klempířských prací včetně plechových krytin.13. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, pracovní a ochranná lešení, pracovní postupy a zásady montáže.

Literatura

Prof. Musil, Ing. Tuza: Ateliérová tvorba – stavebně technologické projekty. CERM Brno, 1992. ISBN 80-214-0335-7. (CS)Prof.Jarský, Prof. Musil: Příprava a realizace staveb. CERM Brno, 2003. ISBN 80-7204-282-3. (CS)Mgr. Petr Lízal, CSc. a kolektiv: Technologie stavebních procesů pozemních staveb, Úvod do technologie, hrubá spodní stavba. CERM Brno, 2003. ISBN 80-214-2536-9. (CS)Doc. Ing. Vít Motyčka, CSc. a kolektiv: Technologie stavebních procesů pozemních staveb, část 2 Hrubá vrchní stavba. CERM, 2003. ISBN 80-214-2873-2. (CS)Ing. Radka Kantová a kolektiv pracovníků TST: Technologie staveb I, průvodce předmětem TW01 a zpřístupněné opory předmětů AW51,BW01,BW51,BW04. intranet FAST, studijní opora, 2011. [https://intranet.fce.vutbr.cz/pedagog/predmety/opory.asp] (CS)Prof. Zapletal, Prof. Musil a kol.: Technologie staveb – dokončovací práce. 0. Prof. Musil, Ing. Henková, Ing. Nováková: Technologie pozemních staveb, Návody do cvičení. CERM Brno, 1992. ISBN 80-214-0490-6. (CS)Doc. Ing. Vít Motyčka, CSc.: Věžové jeřáby v pozemním stavitelství. CERM, 2007.

Požadavky

Znalosti konstrukčních zásad objektu.

Garant

Ing. Radka Kantová

Vyučující

Ing. Radka Kantová