Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inženýrská pedagogika (FAST-TY52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-TY52 - Inženýrská pedagogika, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Orientace v teoretických pedagogických a didaktických pojmech, procesech a směrech potřebných pro techniky oreintované na oblast školství. Seznámení se základy učitelské profese. Vhodné pro studenty, kteří v budoucnu uvažují o učitelské dráze, event. chtějí externě vyučovat na odborných školách.

Osnova

1. Úvod do inženýrské pedagogiky a její vztah k oborové didaktice. Souvislost s ostatními vědními disciplínami.2. Didaktika obecná, oborová a didaktiky předmětové. Dějiny pedagogiky. 3. Kurikulum a jeho význam pro pedagogiku. Moderní realizace kurikula v pedagogické praxi. 4. Vyučovací proces a jeho zákonitosti. Didaktické principy a zásady. Výběr učiva a jeho strukturace. 5. Vyučovací hodiny. Fáze výuky. Typy výuky. Didaktické modely.6. Vyučovací metody - přehled a klasifikace. Aktivizační metody výuky.7. Didaktické prostředky. Organizační formy výuky. Přehled a klasifikace. Charakteristika vybraných forem a prostředků. Moderní didaktická technika.8. Příprava učitele na jeho působení. Řízení školství. Školský management.9. Pedagogická diagnostika, pedagogická evaluace. Didaktické testy, tvorba a požadavky.10. Literatura s didaktickou funkcí. Učební texty, jejich analýza a hodnocení, optimalizace.11. Osobnost edukátora. Teorie učitelské profese. Profesiogram učitele odborných předmětů.12. Antropogenní činitelé výuky. Tradiční a alternativní školství.13. Specifika vyučovacího procesu v odborných předmětech.

Literatura

MAŇÁK, J.: Nárys didaktiky. Brno: PdF (skripta), 1997. DRAHOVZAL, J., KILIÁN, O., KOHOUTEK, R.: Didaktika odborných předmětů. Brno: CERM, 1997. SKALKOVÁ, J.: Obecná didaktika. Praha: ISV, 1999. LINDR, Jaroslav: Inženýrská pedagogika. M01 Pedagogika, M02 Didaktika, M03 Moderní pedagogika. Brno: FAST, 2007. GALTON, M. (ed.): Curriculum Change. Leicester University Press, 1980. CHRÁSKA, M.: Statistika pro pedagogy. Olomouc: UP (skriptum), 1990. PELIKÁN, J.: Výchova jako teoretický problém. Ostrava: Amosium, 1995. CHRÁSKA, M.: Didaktické testy: příručka pro učitele a studenty učitelství. Brno: Paido, 1999. OURODA, S.: Oborová didaktika. Brno: MZLU, 2001. PRŮCHA, Jan: Moderní pedagogika. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-503-5.

Požadavky

Obecný přehled o inženýrské pedagogice a didaktice, dovednost komunikace v edukačním prostředí a na veřejnosti, zvládání trémy, odpozorování některých edukačních metod od učitelů, popis hlavních didaktických zásad, znalost organizačních forem výuky, schopnost zpracovat si přípravu k veřejnému vystoupení, schopnost provádět jednodušší průzkumy v edukačním prostředí a jejich zpracování, snaha poznávat edukační realitu.

Garant

RNDr. Ing. Jaroslav Lindr, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ing. Jaroslav Lindr, Ph.D.