Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inženýrská geologie a podzemní stavby (FAST-ZF53)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-ZF53 - Inženýrská geologie a podzemní stavby, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchači se seznámí s úkoly geologického průzkumu při územním plánování, hodnocením geologických a technogenních rizik území a detailně se naučí vzhledem k projektovanému typu stavby či rekonstrukce historického objektu zpracovávat metodiku inženýrskogeologického a hydrogeologického průzkumu, včetně využití geofyzikálních prací.

Osnova

1. Úkoly geologického průzkumu v územním plánování pro výstavbu.2. Geologická a technogenní rizika území při hodnocení základových půd – stabilita základové půdy a svahů.3. Inženýrskogeologické mapování území.4. Inženýrskogeologický (IG) průzkum pro pozemní stavby.5. IG průzkum pro dopravní stavby.6. IG průzkum pro vodohospodářské stavby.7. IG průzkum pro podzemní stavby.8. Odkaliště a úložiště odpadů a jejich interakce s horninovým prostředím – specifika průzkumu; environmentální aspekty IG průzkumu.9. Geofyzikální metody a jejich aplikace v inženýrskogeologickém průzkumu.10. Hydrogeologické zhodnocení základové půdy jako součást inženýrskogeologického průzkumu.11. Zemníky a lomy jako zdroje surovin pro výstavbu.12. Degradace základových konstrukcí při interakci se základovou půdou.13. Úkoly geologického průzkumu při rekonstrukcích historických staveb.

Literatura

GOODMAN, R.E.: Introduction to Rock Mechanics. John Wiley & Sons New York 1979HORÁK,V., PASEKA,A., POSPÍŠIL,P.: Inženýrská geologie a mechanika hornin. MALGOT,J., KLEPSATEL,F., TRÁVNÍČEK,I.: Mechanika hornín a inžinierska geológia. Alfa Bratislava 1992MATULA, M.: Geológia v územnom plánovaní a výstavbe. 1995ONDRÁŠIK R., Rybář J.: Dynamická inžinierska geológia. SPN Bratislava 1991PAŠEK, J., MATULA, M. a kol.: Inženýrská geologie I., II.. ČMT-TP č. 76 Praha 1995PLUMMER,Ch.C.: Physical Geology. WmC.Brown-McGraw Hill Publischers 1996POSPÍŠIL,P.: Geologie pro stavební inženýry - petrografie, připravovaná studijní opora pro kombinované studium. POSPÍŠIL,P.: Geologie pro stavební inženýry - všeobecná geologie a základy hydrogeologie, připravovaná stud.opora. POSPÍŠIL,P.: Geologie pro stavební inženýry - základy regionální geologie. WALTHAM, A.C.: Foundation of Engineering Geology. Blackie Academic & Professional 1994WEST,T.R.: Geology Applied to Engineering. Prentice Hall, Inc. New Jersey 1995ZÁRUBA,Q., VACHTL,J., POKORNÝ,M.: Základy geologie a petrografie pro stavební fakulty. Alfa Praha - Bratislava 1972

Požadavky

Základní znalosti fyziky a chemie, geologie pro stavební inženýry, inženýrské geologie, mechaniky hornin a zemin.

Garant

doc. RNDr. Pavel Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Pospíšil, Ph.D.