Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální metodika soudního inženýrství - forenzní ekotechnika les a dřeviny (FAST-ZQ66)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-ZQ66 - Speciální metodika soudního inženýrství - forenzní ekotechnika les a dřeviny, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výuka soudního znalectví v oboru lesního hospodářství, oceňování lesních pozemků a porostů, stanovní výše majetkové újmy při poškození lesa pro stanovení náhrady škody

Osnova

1) Les – biologický organizmus-vývoj vztahu člověk a les.2) Lesní ekosystém (stupně integrace-bilance-toky energie-ekosystém les).3) Dřeviny (stromové taxony) významný komponent lesa a rozptýlené trvalé zeleně v městské i venkovní (volné) krajině. 4) Hodnocení stavu stromů: fyziologická vitalita, zdravotní stav, sadovnická hodnota, biomechanická vitalita (statika) – provozní bezpečnost. 5) Dendroskopie – technika a metody kvantifikace - diagnostické přístroje. 6) Základní lesnické předměty (zakládání a výchova, pěstování, ochrana – ošetřování - a obnova lesa) z pohledu holistického pojetí lesa – kategorie lesa – hospodářský způsob- druhová skladba a další.7) Hlavní teorie poškozování lesních porostů a půd – obnova lesa (zákonné podmínky kácení). 8) Hospodářská úprava lesů (informační technologie), státní správa lesního hospodářství a ochrany přírody – vazby na EU. 9) Relevantní znalecké obory pro tento předmět: stav poznání, informační zdroje, důkazní podklady, systémová metodologie, typologie posudků (praktické příklady), institut konzultanta (laboratoře).10) Oceňování trvalých porostů charakteru lesních porostů (lesní i nelesní pozemky), cena zjištěná a obvyklá, výše újmy (škody) způsobené na lesích (produkční funkce). 11) Oceňování okrasných rostlin (vyhlášky, metodiky). 12) Újmy na celospolečenských funkcích lesů ve smyslu ekologické újmy, újmy v rámci Natura 2000, škody zvláště chráněnými živočichy etc.13) Právní legislativa k předmětu: flora, fauna (vč. problematiky myslivosti), půda, ochrana přírody a krajiny, územní plánování (energetický zákon), trestní zákon (ohrožení a poškození životního prostředí).

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Obecná metodika soudního inženýrství

Garant

prof. Ing. Albert Bradáč, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Albert Bradáč, DrSc.