Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomické teorie (FAST-ZV55)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAST-ZV55 - Ekonomické teorie, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základní pojmů a kategorií z mikroekonomie, makroekonomie a světové ekonomiky. Student získá rovněž znalosti z fungování ekonomického systému, jeho nástrojů,a institucí a zákonitostí.

Osnova

1. Dějiny ekonomických teorií. 2. Chování firmy3. Financování nabídky. 4. Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu. 5. Nedokonalá konkurence, chování firmy v nedokonalé konkurenci, alternativní cíle firmy. 6. Celková rovnováha trhů. Tržní selhání. 7. Působení státu na mikroekonomické subjekty. 8. Interakce národních trhů, 9. Evropská unie (EU) – vývoj, instituce. 10. Program budování vnitřního trhu, celní unie a obchodní politika. 11. Měnová a daňová politika,12. Rozpočet EU. 13. Problémy rozšiřování EU.

Literatura

Materiály EU. Distribuční středisko MZ ČR Macáková L., a kol.: Mikroekonomie. Melandrium Praha 1997Samuelson P., Nordhaus W.: Ekonomie. Svoboda Praha 1995Švein Z.: Mechanizmy hospodářské politiky EU. VŠE Praha 1999

Požadavky

Znalosti ze základů společenských věd v rozsahu středoškolských znalostí.

Garant

doc. Ing. Jiří Blažek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Blažek, CSc.