Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění - umění středověku (FAVU-1DUUS-L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-1DUUS-L - Dějiny umění - umění středověku, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s náročnou a specifickou problematikou architektury a výtvarného umění tak, jak se utvářely a rozvíjely od nejstarších dob. Výuka není omezena jen na základní fakta, ale zaměřuje se také na slohové, sociální, ikonografické, technologické a pojmové stránky umění. Studenti jsou upozorňováni na četné souvislosti mezi starým a moderním uměním.

Osnova

Úvodní přednášky uzavírají dějiny gotiky v českých zemích od příchodu Petra Parléře do Prahy až po vyznění slohu na počátku 16. století. Podstatná část semestru je pak věnována renesančnímu umění v Itálii 15. a 16. století. Vývojové proměny renesance jsou dokládány na dílech největších osobností italské architektury, sochařství a malířství.

Literatura

Antonín Matějček, Dějepis umění I-IV, Praha 1922-1929Jose Pijoan, Dějiny umění I-VI, Praha 1977-1980Dějiny českého výtvarného umění I-II, Praha 1984-1989Kol.: Pozdně gotické umění v Čechách, Praha 1978.Le Goff J.: Kultura středověké Evropy, Praha 1991.

Požadavky

Středoškolské znalosti z dějin umění.povinná prerekvizita Přehled dějin umění pravěku a starověku

Garant

PhDr. Kaliopi Chamonikolasová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kaliopi Chamonikolasová, Ph.D.