Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filozoficko-estetické aspekty intermediální umělecké tvorby (FAVU-1FIEA-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-1FIEA-Z - Filozoficko-estetické aspekty intermediální umělecké tvorby, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zorientovat posluchače fakulty v oblasti novodobých uměleckých intermédií a poskytnout jim filozoficko-poetickou bázi pro rozhodnutí překračovat a kombinovat tradiční média ve vlastní tvorbě.

Osnova

1. Čas a prostor v symbolické reflexi světa2. Sociologické, filozoficko-estetické a poetické východiska uměleckých intermédií.3. Intermediální a multimediální charakter současného umění jako důsledek přirozené integrace disciplín, médií a technologií v procesu smysluplné artikulace singulárních jevů pluralitního světa.4. Synchronní vícepohledovost, polyfrénie a interakce jako nástroje reflexe.5. Hraniční žánry umění, problémovost a relativizace žánrových taxonomií v současném umění. 6. Vzájemné vztahy umění, vědy a technologie.7. Průkopníci intermediální umělecké tvorby v euro-americkém umění (Duchamp, Cage, Kaprow, Beuys, Paik).8. Dematerializace a konceptualizace uměleckého díla.9. Umění a nové média a technologie.10. Interaktivita a otevřené umělecké dílo.

Literatura

Cseres, Jozef - Murin, Michal (eds.): Od analógového k digitálnemu. AU, Banská Bystrica 2010.Kostelanetz, Richard: The Theatre of Mixed Means. Pitman Publishing, London 1970.Kahn, Douglas: Noise, Water, Meat. A History of Sound in the Arts. MIT Press, Cambridge 1999.Rush, M.: New Media in Late 20th Century Art.Cseres, J. - Murin, Michal (eds.): Od analogového k digitálnímu.. AU, Banská Bystrica 2010.Higgins, Dick: Intermédia. In: Ulver, S. - Západní filmová avantgarda, Praha 1991.

Požadavky

Nejsou

Garant

Mgr. Jozef Cseres

Vyučující

Mgr. Jozef Cseres