Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie speciální - letní (FAVU-1MFSP-L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-1MFSP-L - Morfologie speciální - letní, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je "morfologické myšlení": používání morfologické literatury a znalostí k řešení konkrétních výtvarných úkolů.

Osnova

1) (1.-2.týden): Hrudník. Spoje a svaly hrudníku. Typologie a patologie. Tvar a plastická anatomie.2) (3.- 4.týden): Břicho. Svaly a pohyby trupu. Typologie a plastická anatomie.3) (5.- 6.týden): Záda. Svaly a pohyby zad, návaznost na pletence horní a dolní končetiny. Plastická anatomie. Pánev a její funkční význam.4) (7.-8. týden): Horní končetina se zvláštním zřetelem a antropologii lidské ruky (manipulační a komunikační funkce).5) (9.-10.týden): Dolní končetina se zvláštním zřetelem k lidské noze (lokomoce).6) (11.-12. týden): Exkurz do antropogeneze: vertikalizace jako klíč k hominizaci. Evoluční „jizvy“.7) (13.týden): Varia a miscelanea.

Literatura

ZRZAVÝ Josef: Anatomie pro výtvarníky. Avicenum, Praha, 1977 (a všechna ostatní vydání).BAMMES Gottfried: Der nackte Mensch. Lehrbuch und Handbuch der Anatomie für Künstler. Dresden, 1969.ČIHÁK Radomír: Anatomie. Avicenum, Praha, 1987 (a tuzmské a zahraniční monografie).ZRZAVÝ Josef: Anatomie pro výtvarníky. Avicenum, Praha, 1977 (kopie)NOVOTNÝ Vladimír: Morfologie pro výtvarníky (připravovaná elektronická verze).

Požadavky

Morfologie obecná (anatomie-morfologie) (I.roč. zimní semestr)povinná korekvizita Morfologie obecná - zimní

Garant

doc. MUDr. Vladimír Novotný, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Vladimír Novotný, CSc.