Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Socioart pro bakaláře (FAVU-1SOA-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-1SOA-Z - Socioart pro bakaláře, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

I přes racionální, logické a intersubjektivní důrazy v pojednávání témat,nejde o přednáškový kurs. Jeho hlavní funkcí je imaginativní ohmatávánírozmanitých symbolických prostorů; v seminární části jsou konzultovány studentské projekty. Výcvik v "přepínání diskursů" legitimuje souběžnoupráci dvou pedagogů -jejich interakce demonstrují "dvojdomost" předmětu.

Osnova

3) Instrumentárium sociální intervence Metody a techniky výzkumu (které používá mj. sociologie umění) jsou analyzovány jako možné výrazové prostředky konstrukce (socio-) artefaktů (tak socioart oplácí sociologii umění její vlídné zaobírání se uměním). - pozorování zúčastněné/nezúčastněné (aktivní voayér a pasívní exhibicionista, Sartrovské etudy) - introspekce, autopsie (sebereflexivní vědomí, meditace, kontemplace, deník), biografie - rozhovor - dotazník, konstrukce otázek - analýza odpadu - sbírání a třídění nálezů, záznamy, transformace stop - obsahová analýza -textových materiálů, (biografické a kvalitat.metody vůbec) - statistika, demografické dokumenty, statistická ročenka a vůbec byrokracie - longitudální výzkumy, (film a fotografie, technické prostředky k zaznamenávání proměn) - experiment (behaviorální psychologie "krys a studentů") - fáma, klepy, tichá pošta, peermédia - garfinkeling -provokování experimentální situace4) Pervertované podoby mimoumělecké tvořivosti Mašíbl, obzvláštníci, (Blažek-Olmrová, Vladimír Borecký) Kutilství, sběratelství (Soeffner, Dubuffet) Subkultury a kontrakultury (Rozsak, Hebdige, Willis) Graffiti, Tetování (Finke) BROUK, B.: Racionalizace spotřeby. Praha, Architektura ČSR, 1946 BROUK, B.: Lidé a věci. Praha 1947,

Literatura

KREUZER, H. (Hrsg.): Die zwei Kulturen. Stuttgart Ernst Klett Verlag

Požadavky

Nejsou (doporučena sociologie, sociologie kultury).

Garant

PhDr. Kaliopi Chamonikolasová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kaliopi Chamonikolasová, Ph.D.