Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie pro vizuální umělce: kultura, umění a společnost (FAVU-1SVU-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-1SVU-Z - Sociologie pro vizuální umělce: kultura, umění a společnost, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je uvedení do sociologické interpretace praktik, institucí a diskursů vytvářejících intersubjektivně sdílené významy v podmínkách modernity.

Osnova

Teorie a postavy kulturní analýza 1. Co je kultura? Antropologové a kultura. Funkce kultury. Kultura a průmyslová společnost. Kultura jako životní způsob. Masová společnost a kultura. Kultura a modernita.2. Teoretické a metodologické otázky studia kultury. Ideologie a kultura. Kulturní hegemonie (Gramsci). Kulturní studia (Hall). Etnografie kultury. Kultura, jazyk a symbolický řád (Geertz). Kultura jako diskurz (Foucault).3. “Vysoká” kultura, umění a estetika. Produkce „vysoké“ kultury.Estetika a kultura. „Umění“ a žánry4. Kultura a imperialismus.3 Sociologie kultury5. Rasa, etnicita a kultura. 6. Třída a kultura. Bourdieu, habitus a kulturní kapitál - nové formy třídní diferenciace7. Genderované kultury. Ženy a kulturní marginalizace. Reprezentace genderu v kultuře. Judith Butlerová a politika postfeministických kulturálních studií.8. Media a vytváření populární kulturyUmění a vizualita9. Sociologie umění. Umělecké artefakty jako sociologické výpovědi. Umělec jako sociální aktér a výzkumník.10. Vizuální sociologie. Vizuálnost světa a vizuální představivost. Sociálně orientovaná fotografie.Workshopy12. Workshop 113. Workshop 2

Literatura

Billington, R. and all. 1991. Culture and Society.A Sociology of Culture.Houndmills: MacmillanSpillman, Lyn., ed. 2002. Cultural Sociology. Malden: Blackwell Publishers.McRobbie, A. 2006. Aktuální témata kulturácích studií. Praha: Portál.Barker, Ch. 2006. Slovník kulturácích studií. Praha: Portál.Sztompka,P. 2007. Vizuální sociologie. Fotografie jako výzkumná metoda. Praha: Slon.

Požadavky

Nevyžaduje se.

Garant

PhDr. Kaliopi Chamonikolasová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kaliopi Chamonikolasová, Ph.D.