Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filosofie umění I. - zimní (FAVU-1UFIL-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-1UFIL-Z - Úvod do filosofie umění I. - zimní, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je seznámit studenty se základními pojmy, metodami a tématy filosofické reflexe umění.

Osnova

1. Uvedení do problematiky. Co je to filosofie. Estetika a filosofie umění.2. Počátky filosofie. Antický pojem umění: techné. Svobodná a služebná umění.3. Umění jako mimésis. Platón a Aristotelés.4. Historické proměny pojmu umění. Středověk, renesance, osvícenství. Původ a vznik „moderního systému umění“.5. Zrod estetiky jako filosofické disciplíny. Její základní pojmy a kategorie – bezzájmovost, vkus, vznešeno. Estetika 18. století.6. Kant a estetika. Charakteristika Kantovy filosofie. Problematika Kritiky soudnosti. Základní pojmy Kantovy estetiky – vkus, krása, vznešeno, génius. Počátky formalismu v umění.7. Německá klasicistní estetika. Winckelmann. Lessing. Výmarský klasicismus – Goethe a Schiller. Autonomie uměleckého díla a výchovná role umění.8. Romantická estetika. Hölderlin, Schelling, Friedrich Schlegel, Novalis. Pojem romantické ironie. Umění jako exprese.9. Hegelova estetika. Charakteristika Hegelovy filosofie. Krása jako smyslový projev ideje a umění jako podoba absolutního ducha.10. Vybrané motivy filosofie umění poloviny 19. století. Baudeilaire a modernost. L’art pour l’art. Kierkegaard a estetická existence. Wilde a estetismus.11. Marxismus a realismus v teorii umění. Uvedení do marxistické metodologie. Lukács. Teorie odrazu.12. Nietzsche. Koncepce apollinského a dionýského principů. Základní motivy Nietzscheho filosofie: věčný návrat, nihilismus, nadčlověk.

Literatura

Gordon GRAHAM, Filosofie umění, Brno: Barrister & Principal 2000Konrad Paul LIESSMANN, Filozofie moderního umění, Olomouc: Votobia 2000Jaroslav VOLEK, Kapitoly z dějin estetiky. Od antiky k počátku XX. století, Praha: Panton 1969Mario PERNIOLA, Estetika 20. století, Praha: Karolinum 2000Vlastimil ZUSKA, Estetika. Úvod do současnosti tradiční disciplíny, Praha: Triton 2001Noël CARROLL, Philosophy of Art. A Contemporary Introduction, Londýn: Routledge 1999Tomáš KULKA – Denis CIPORANOV (eds.), Co je to umění, Červený Kostelec: Mervart 2010PLATÓN, Ústava, Praha: OIKOYMENH 1996, 2001, 2006, kniha 3., 4. a 10.ARISTOTELÉS, Poetika, Praha: OIKOYMENH 2008Immanuel KANT, Kritika soudnosti, Praha: Odeon 1975, http://uloz.to/xqzXazR/kritika-soudnosti-pdf Friedrich SCHILLER, „Listy o kráse“, „Listy o estetické výchově“, in: Výbor z filozofických spisů, Praha: Svoboda-Libertas 1992Georg Wilhelm Friedrich HEGEL, Estetika. Sv. 1, Praha: Odeon 1966, „Úvod“

Požadavky

Základní orientace v dějinách (zejména moderního) umění, povšechný přehled o hlavních obdobích a jménech evropské filosofie.

Garant

Mgr. Václav Magid

Vyučující

Mgr. Václav Magid