Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vizuální antropologie (Výraz a chování) - zimní (FAVU-1VAVCH-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-1VAVCH-Z - Vizuální antropologie (Výraz a chování) - zimní, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je „morfologické myšlení“: používání morfologické literatury a znalostí k řešení konkrétních výtvarných úkolů.

Osnova

1) (1.-2. týden): Mimika, gestika a pantomimika obecně: komunikace a umění (zvnějšnění nitra). Antropologické konsekvence.2) (3.-4. týden): Morfologické, psychologické a antropologické předpoklady lidské mimiky: experimentální studie - film (výklad a rozbor).3) (5.-6.týden): Fyziologické a mimické funkce obličejového svalstva. Rozdělení a charakteristika.4) (7.-8.- týden): Svaly v okolí štěrbiny oční, svaly klenby lební, svaly v okolí ucha, svaly nosu, svaly v okolí štěrbiny ústní, svaly tváře, svaly žvýkací a krku (fyziologické a mimické funkce).5) (9.-10.týden): Formotvorné elementy obličeje (oko, ucho, ústa, brada, tvář), obličej a hlava jako celek.6) (11.-12.týden): Nos z pohledu antropologa (speciální přednáška). Rekonstrukce podoby podle lebky.7) (13. týden) : Varia a miscelanea.

Literatura

Van De GRAAF: Human Anatomy. McGraw Hill , Boston, 2000 ZRZAVÝ Josef: Anatomie pro výtvarníky. Avicenum, Praha, 1977 VÁVRA Vlastimil : Mluvíme beze slov. Praha, 1990 ZRZAVÝ Josef: Anatomie pro výtvarníky. Avicenum, Praha, 1977 NOVOTNÝ Vladimír: Morfologie pro výtvarníky (připravovaná elektronická verze).NOVOTNÝ V., HEJDUKOVÁ D., TURBOVÁ L.: Morfologické, psychologické a antropologické předpoklady lidské mimiky: experimentální studie. Brno, 2001

Požadavky

Morfologie obecná (anatomie-morfologie) (I.roč. zimní semestr), Morfologie speciální (anatomie-morfologie) (I.roč. letní semestr).

Garant

doc. MUDr. Vladimír Novotný, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Vladimír Novotný, CSc.