Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zvuková tvorba - zimní (FAVU-1ZT-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-1ZT-Z - Zvuková tvorba - zimní, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zimní semestr je věnován dějinám sound-artu a seznámení se s teoretickými aspekty zvukovétvorby v její možné šíři. Součástí kurzu bude též rozvíjení schopností kritického, důkladnéhoposlechu a vnímání zvuku. Proběhne i terenní nahrávání ruchů a příprava vlastní zvukovékompozice.

Osnova

Osnovy výuky:1. Osvobození zvuku – seznámení se s koncepty, manifesty, díly a představiteli futurismu a dálepředevším musique concrete. Poslech a diskuse.2. Soundscapes – seznámení se s konceptem zvukových krajin a problematikou zvukové ekologie.Odkaz díla R.M.Schafera. Samostatné zvukové procházky, field-recording a cvičení poslechu.3. Elektro-akustická zvuková tvorba – vliv nových technologií na zvukovou estetiku. elektronickáhudba artificiální i populární. Kořeny nezávislé tanenčí hudby. Současná scéna experimentálníelekro-akustické hudby. Poslech, diskuse.4. Zvukové instalace – seznámení se s vybranými díly předních světových autorů sound-artu.(např.: Bernhard Leitner, Bill Fontana, Ryoji Ikeda...)

Literatura

Salome Voegelin: Listening to Noise and Silence: Towards a Philosophy of Sound ArtAlan Licht, Jim O' Rourke. Sound Art: Beyon Music, Between Categories. Raymond Murray Schaffer, The tuning of the worldRobin Minard, Sound installation art Pierre Schaeffer, Konkrétní hudbaMichal Rataj, Elektroakustická hudba a vybrané koncepty radioartuLenka Dohnalová, Estetické modely evropské elektroakustické hudby a elektroakustická hudba v ČRJozef Cseres, Michal Murin, Od analogového k digitálnímu... Nové pohlady na nové umenia v audiovizuálnom vekuTrevor Wishart, On Sonic ArtJohn Cage, Composition In Retrospect Brandon LaBelle , Background Noise: Perspectives on Sound Art Thomas Bey William Bailey, Micro-bionic: Radical Electronic Music and Sound Art in the 21st Century [Paperback] Bjorn Hellstrom, Modelling of Sound in Public Spaces

Požadavky

Nejsou

Garant

MgA. Jiří Suchánek

Vyučující

MgA. Jiří Suchánek