Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Texty filosofie a estetiky pro magistry (FAVU-2TEF-L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-2TEF-L - Texty filosofie a estetiky pro magistry, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je představit posluchačům oborů všech ateliérů studovaných na Fa VUT ústřední aspekty uvažování o uměleckém díle ve dvacátém století, a to z perspektivy kritiky ("art writing", Clement Greenberg), filosofie (Gadamer, Foucault, Derrida) a samotných umělců (Beuys, Warhol, Kippenberger).

Osnova

Cílem kursu bude průřez uvažováním o výtvarném umění ve XX. století od moderny k postmoderně. Budeme se snažit postihnout hlavní tendence v pojetí autonomie uměleckého díla u vybraných teoretiků, kritiků a estetiků 20. století a v textové rozmanitosti zachytit jednotící linii. Důraz bude při tom položen na posun mezi modernismem a post-modernismem. Texty autorů, které budeme číst: Clement Greenberg, Michael Fried, Walter Benjamin, Hans-Georg Gadamer, Umberto Eco, Michel Foucault.

Literatura

Foster, Hal (ed.): Umění po roce 1900. Modernismus, antimodernismus, postmodernismus. Praha 2007.Art in Theory: 1900-1990, Harrison and Wood (ed.), London, Blackwell, 2003Poszpiszyl, Tomáš: Před obrazem, OSVU, Praha, 1998

Požadavky

Nejsou

Garant

Mgr. Václav Magid

Vyučující

Mgr. Václav Magid