Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin umění 20. století - Světový surrealismus (FAVU-2VKUS-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-2VKUS-Z - Vybrané kapitoly z dějin umění 20. století - Světový surrealismus, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Orientace v proměnách hnutí v mezinárodním kontextu i v jeho vzájemných vazbách a v návaznosti na historický vývoj umění.

Osnova

Myšlenkové zdroje surrealistického hnutí v literatuře (André Breton), vztah k revoltě hnutí Dada, pokus o definici a charakteristiku surrealismu. Přiblížení hlavních osobností a jejich tvorby (René Magritte, Joan Miró, Max Ernst, Salvador Dalí, Alberto Giacometti, Meret Oppenheim, fotograf Man Ray a Yves Tanguy.…), mezioborové přesahy, vývojové etapy, periodizace, umělecké generace a hlavní kulturní centra (Paříž, Belgie, Německo, Španělsko, Anglie, USA). Vliv a dopad surrealismu na další uměleckou tvorbu.

Literatura

Surrealism: desire unbound (kat., Tate Modern, London). Lodon 2001 Nadeau, M., Dějiny surrealismu a surrealistické dokumenty. Olomouc 1994Alexandrian, Sarane, Surrealist Art, New York 1970Melly, George, Paris and the Surrealists, New York 1991. Ruth Brandon, Neskutečné životy. Surrealisté 1917 - 1945, 2005

Požadavky

Základní znalost současného českého a světového výtvarného umění.

Garant

doc. PhDr. Petr Spielmann, dr. h. c.

Vyučující

doc. PhDr. Petr Spielmann, dr. h. c.