Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novodobé interpretační přístupy k výtvarnému dílu - zimní (FAVU-3NVP-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-3NVP-Z - Novodobé interpretační přístupy k výtvarnému dílu - zimní, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalost metodologicky rozdílných přístupů a výkladů uměleckých děl, které vykrystalizovaly v uměnovědě, estetice a filozofii umění v 20. století.

Osnova

Analýza a komparace stávajících interpretací známých výtvarných děl z pera významných myslitelů, estetiků a teoretiků výtvarného umění. Moderní ikonografické a ikonologické metody v kunsthistorii a poeticeFormalisticko-estetické, strukturalistické a semiologické interpretace.Psychologické, fenomenologické, sociologické a kulturně antropologické přístupy i ideologické modely výkladu výtvarného díla.

Literatura

Eco, U.: Interpretácia a nadinterpretácia, Bratislava 1995; Danto, Arthur C.: Poníženie krásy. Kalligram, Bratislava, 2008.Cseres, J. (ed.): Malá antológia z textov súčasnej americkej filozofie a estetiky výtvarného umenia, in Profil súčasného výtvarného umenia 4/00 a 1-2/01;Chalupecký, J.: Úděl umělce. Duchampovské meditace, Praha 1998;Cseres J. (ed.): Postduchampovské reflexie I. a II. In: Profil súčasného výtvarného umenia 3/04 (s. 86-114) a 4/04 (s. 108-133). Bratislava 2004.

Požadavky

Přehledná znalost umění XX. století.

Garant

Mgr. Jozef Cseres

Vyučující

Mgr. Jozef Cseres