Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paradoxy provozního systému současného umění - letní (FAVU-3PARS-L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-3PARS-L - Paradoxy provozního systému současného umění - letní, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět by měl poskytnout přehled historického vývoje a současného fungování provozního systému umění a poskytnou studentovi základní metodologickou reflexi paradoxů (individuální svoboda tvorby versus sociální a institucionální determinovanost), ve kterých se současné umění nachází.

Osnova

instituce trhu s uměním (vývoj trhu s uměním, komerční galerie, aukce)muzeum jako specifická a historicky podmíněná instituce pro společenskou a politickou evaluaci, distribuci a komunikaci uměleckého díla,formy komunikace o uměleckém díle na veřejnosti (média a jejich vývoj ve vztahu k modernímu umění, formy reflexe uměleckého díla: interpretace, kritika, propagace),různé typy institucí prezentujících umění (salóny, bienále, přehlídky, nekomerční galerie, site-specific projekty), typy institucí podporující vznik a distribuci umění (nadace, stipendia, granty)specifické vědění o šíření umění (tzv. management umění).

Literatura

Robertson, Iain (ed.): Understanding international Art Markets and Managment, Londýn-New York 2005Kesner, Ladislav: Muzejní management, Praha 2005Arthur C. Danto, Beyond the Brillo Box: The Visual Arts in Post-Historical Perspective, Farrar Straus & Giroux (T), 1992 (18$)

Požadavky

Přehled o dějinách umění.

Garant

Mgr. Marek Pokorný

Vyučující

Mgr. Marek Pokorný