Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Architektura 20. století (FAVU-ACHE20)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-ACHE20 - Architektura 20. století, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V dlouhé historii umění plnila architektura integrující funkci všech výtvarných oborů. Nástupem moderny od 20. let 20. století se vztah architektury a výtvarného umění zásadně změnil, přičemž tento poměr byl znovu přehodnocen v druhé polovině minulého století. V některých případech se dnes hranice mezi architekturou a výtvarným uměním stírá a vzniká skulpturální architektura na jedné straně a architektonicky pojímané sochařství na straně druhé. Cyklus přednášek poskytuje studentům orientaci v těchto složitých otázkách.

Osnova

V úvodních dvou přednáškách jsou konfrontována teoretická východiska představitelů meziválečného funkcionalismu s názory jejich kritiků, kteří v 60. letech vyvolali hnutí postmoderny. Ideová a stylová dogmata moderny nahradila postmoderna názorovou pluralitou, jež nalezla výraz v mnoiha architektonických směrech pozdního 20. století, ať již se jednalo o high-tech, dekonstruktivismus a jiné. Těmto vývojovým proudům, jejich hlavním protagonistům a stěžejním dílům jsou zasvěceny další přednášky tohoto cyklu.

Literatura

Gossel Peter, Architektura 20. století, Slovart 2004Jan Čejka , Tendence současné architektury, Praha 1998Oldřich Ševčík, Programy a prohlášení architektů XX.století,Praha 1999James Steele, Architecture Today, New York, 1997

Požadavky

Kapitoly z architektury v rámci výuky dějin umění na bakalářském stupni.

Garant

prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc.