Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Artists and Issues/Vybrané problémy v současném umění - zimní (FAVU-AIS-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-AIS-Z - Artists and Issues/Vybrané problémy v současném umění - zimní, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět má seznámit studenty podrobněji s výše uvedenými tématy prostřednictvím četby, rozboru, diskuse, a písemné i ústní reflexe autentických textů (články z odborných časopisů, rozhovory, eseje, vybrané kapitoly z literatury). Cílem je podpořit analytické a kritické myšlení o těchto tématech, které ale bude podpořeno znalostí a přípravou konkrtních materiálů do každé hodiny. Studenti se rvněž budou aktivně podílet na přípravě některých témat.

Osnova

1. profily umělců vytvářející zlomová díla nebo soubor děl v 50. - 80. letech (průběžně)2. role, postavení a úděl umělce ve společnostech (středověk, novověk, současnost)a. mniši v klášterechb. stavitelé katedrálc. dvorští umělcid. cechye. akademief. zadavatelé zakázek - církev a šlechta vs. volný trh od 19. stol.h. strategie úspěchu podle Bourdieua (fokus: Paříž 19. stol.)i. avantgardisté jako diletanti (fokus: Balthus)j. akademizace umělců: poválečný boom universitního vzděláváník. umělec a dealerl. umělec jako vědec, umělec jako kurátor

Literatura

Foster, Bois, Krauss, Buchloch. Art After 1900Buchloch, Benjamin. Neoavantgarde and Culture Industry.Bourdieu, Pierre. The Field of Cultural ProductionDuby, Georges. The Age of the Cathedrals. Thelma Golden, Lynn M.Herbert, Robert Storr, Katy Siegel, art:21, Harry N.Abrams, inc., New York 2001D. I. Kiplik: Technika malby

Požadavky

Studenti musejí mít velmi silné komunikační schopnosti v angličtině. Musejí mít buď absolvovaný kurz angličtinu na úrovni Upperintermediate (na FaVU) nebo projít vstupním znalostním testem nebo ústním pohovorem.

Garant

Mgr. et MgA. Barbora Lungová

Vyučující

Mgr. et MgA. Barbora Lungová