Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergonomie - letní (FAVU-ERG-L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-ERG-L - Ergonomie - letní, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnout studentům nezbytné minimum znalostí o složkách a vztazích uvnitř obecného systému zkoumajícím člověka při práci, s důrazem na aplikaci, aby byli schopní v konkrétní problémové situaci rozlišit kritické body, analyzovat je kvantitativně i kvalitativně a navrhnout praktické opatření úprav v systému, které by zlepšovaly problémovou situaci z hlediska člověka (určující subsystém efektivnosti celého systému), aby celý systém efektivně (syntéza) a dlouhodobě fungoval (v podmínkách pro člověka v optimálním rozmezí).

Osnova

1) Základní ergonomická charakteristika (analýza a syntéza) na příkladě pracoviště s PC.2) Vývoj antropometrických metod pro praktické uplatnění.3) Anatomické zvláštnosti různých pracovních a odpočivných pozic těla a jejich změn.4) Fyziologické podklady kosterně svalového aparátu (výskyt vad držení těla).5) Testy psychické pohody a individuální zvláštnosti uživatelů, včetně teritoriálního chování.6) Metoda kánonů (osminový, gabaritní a dosahové rozměry). Somatografická metoda posouzení konstrukce nábytku (plošný manekýn, pohyblivý manekýn).7) Antropometrické přístupy a variabilita rozměrů lidského těla a jejich částí, kontrolní soubor.8) Ergonomické rozměry podle ČSN EN ISO 7250.9) Výběr základních typových rozměrů pro konstrukci některých typů nábytku podle řešeného problému. Stanovení tolerančního intervalu, tvorba velikostních typů a jejich počtu a procentního zastoupení v populaci.10) Práce s antropometrickými údaji v různých databázích (souhrnné charakteristiky vs. individuální matice).11) Uspokojení devadesáti procent populace, vč. teoretického výpočtu.12) Pokračování tvorby typového standardu z dalších konstrukčních antropometrických rozměrů.13) Další příklady použití antropometrické standardizace pro ergonomické využití v konstrukci pracovních míst.

Literatura

Šedivý, V. Ergonomie: Člověk při práciBeneš, J.: Člověk. Mladá frontaFetter, V. a kol.: Antropologie

Požadavky

Bez prerekvizit.povinná prerekvizita Ergonomie - zimní

Garant

akad. soch. Zdeněk Zdařil

Vyučující

akad. soch. Zdeněk Zdařil