Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergonomie - zimní (FAVU-ERG-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-ERG-Z - Ergonomie - zimní, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poskytnout studentům nezbytné minimum znalostí o složkách a vztazích uvnitř obecného systému zkoumajícím člověka při práci, s důrazem na aplikaci, aby byli schopní v konkrétní problémové situaci rozlišit kritické body, analyzovat je kvantitativně i kvalitativně a navrhnout praktické opatření úprav v systému, které by zlepšovaly problémovou situaci z hlediska člověka (určující subsystém efektivnosti celého systému), aby celý systém efektivně (syntéza) a dlouhodobě fungoval (v podmínkách pro člověka v optimálním rozmezí).

Osnova

1) Úvod do ergonomie: předmět zkoumání, cíl, metody, prvky a vztahy v systému.2) Antropologická aplikace: pracovní prostor, pracovní polohy a dosahy, komfort, biomechanická analýza.3) Antropometrická standardizace pracovních a užitných předmětů na příkladě nábytku.4) Základy fyziologie: metabolismus a výživa, dýchací a oběhová soustava, kosterně svalová soustava, včetně přetížení, hypofunkce a patologie.5) Fyziologie práce: metody měření fyzického zatížení, energetický výdej a výkonnost, únava, termoregulace.6) Faktory prac. prostředí: fyzikální (mikroklima, osvětlení, hluk, vibrace, záření), chemické a biologické látky. 7) Bezpečnost práce a ochrana zdraví při práci: systém prevence, výchova k BOZP, první pomoc, ochranné pracovní pomůcky, pracovní úrazy, choroby z povolání.8) Subsystém stroj: check-list, zkušebnictví, uspořádání pracoviště.9) Design: provázání s ergonomií, bezpečností a konstrukcí (funkce, tvar, materiál, velikost, barva, základy a principy aplikace výzkumů).10) Subsystém transformačních aktivit (typy práce, profesiografie, chronometráž).11) Ekonomie chování systému (vstupy a výstupy, hodnocení práce, odměňování, náklady na úrazy, na vybavení, na úpravy, na lidi).12) Subsystém psychosociálního klimatu (šíření informací, vztahy, sociometrie, typy vedení skupiny).13) Psychologie práce: výběr a rozmístění pracovníků, kooperace versus konkurence, motivace, konflikty.

Literatura

Karwowski, W., W.S. Marras: The Occupational Ergonomics HandbookŠedivý, V.: Ergonomie (cvičení)Šedivý, V. Ergonomie: Člověk při práci

Požadavky

Bez prerekvizit.

Garant

akad. soch. Zdeněk Zdařil

Vyučující

akad. soch. Zdeněk Zdařil