Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Galerijní provoz a trh se současným uměním v praxi (FAVU-GPTSU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-GPTSU - Galerijní provoz a trh se současným uměním v praxi, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky předmětu Galerijní provoz a trh se současným uměním v praxi je seznámit studenty uměleckých oborů s reálným fungováním galerií a uměleckého trhu a získat náhled na současnou uměleckou scénu. Krom přednášek jsou důležitou součástí kurzu semináře představující jednotlivé instituce i výrazné osobnosti, jakožto zástupce konkrétních profesí, zájmů a strategií stejně jako určitých myšlenkových proudů formujících trh se současným uměním.

Osnova

1. Státní galerie – fungování, typologie, struktura. 2. Návštěva vybrané státní galerie a diskuze s jejími zástupci.3. Soukromé galerie nekomerčního typu – fungování, typologie, struktura. 4. Návštěva vybrané soukromé galerie.5. Prodejní galerie, veletrhy umění a primární trh6. Aukční domy a jiné formy sekundárního prodeje7. Návštěva akční síně či přímo aukce/ diskuze s majitelem/zástupcem akčního domu.8. Marketingové strategie uměleckého provozu a trhu s uměním.9. Diskuze s vedoucím portálu databáze aukčních výsledků/ zástupcem investičního fondu/ PR prodejní galerie, um. ceny.10. Sběratelé současného umění – pohled z hlediska českého a mezinárodního prostředí11. Diskuze se sběratelem.12. Kurátoři, teoretici, novináři aneb jak se píše a přemýšlí o současném umění?13. Workshop s teoretikem/ novinářem/ kurátorem.Konkrétní jména a instituce související s praktickou částí předmětu v rámci seminářů budou upřesněny.

Literatura

• Green, Rachel. Internet Art, Thames &Hudson world of art edition, London 2004. (EN)• Kesner, Ladislav. Marketing a management muzeí a památek, Grada Publishing, a.s., 2005. (CS)• Kesner, Ladislav. Muzeum umění v digitální době, Praha 2000. (CS)• Lindemann, Adam. Collecting Conntemporary Art, Köln 2010. (EN)• Pachmanová, Martina (ed.), Mít a být. Sběratelství jako kumulace, recyklace a obsese, Praha 2008. (CS)• Pavel Štěpánek, Obrysy muzeologie: pro historiky umění, Olomouc 2002. (CS)• Thompson, Don. Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů: Prapodivné zákony ekonomiky současného umění a aukčních domů, Zlín 2010. (CS)• Thompson, Don. Supermodelka a krabice Brillo, Zlín 2014. (CS)

Požadavky

Všeobecný kulturní přehled a základní znalosti o provozu umění.

Garant

Mgr. Jan Zálešák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Zálešák, Ph.D.