Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Japonská malba - nihonga - zimní (FAVU-JMN-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-JMN-Z - Japonská malba - nihonga - zimní, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je prakticky si vyzkoušet, resp. rozšířit základy japonské malby – nihongy. Kurz je cílen na použití polychromních technik nihongy. Z teoretických témat budou diskutovány překryvy se západním malířstvím či individuální rukopisy. Studenti se seznámí s používanými materiály a technikami typickými pro polychromní nihongu. Prostřednictvím (vlastní) umělecké tvorby se vytvoří / bude pokračovat (mezikulturní) dialog mezi vyučující a studenty, který má ambice být obohacující pro všechny zúčastněné.

Osnova

1. Materiály – japonský papír washi, hedvábí eginu, štětce.2. Monochromní versus polychromní japonská malba.3. Inkoust sumi.4. Monochromní techniky, tónování inkoustu.5. Význam obrysu.6. Práce na individuálních dílech, jejich konzultace po technické i obsahové stránce.7. Historický kontext japonské malby. Místo nihongy v současnosti.8. Možnosti a použití nihongy ve volné tvorbě.

Literatura

Lawrence Smith: Nihonga: Traditional Japanese Painting: 1900-1940, British Museum Press 1991

Požadavky

žádné

Garant

doc. MgA. Filip Cenek

Vyučující

doc. MgA. Filip Cenek