Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět O kurátorství. Teorie a praxe (FAVU-OK-L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-OK-L - O kurátorství. Teorie a praxe, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky předmětu O kurátorství. Teorie a praxe je vytvoření přehledu o historii a současné podobě kurátorské praxe s důrazem na kreativní polohy kurátorství ("kurátor-autor"). Vedle přednáškové části kurz zahrnuje také prezentace představitelů současného kurátorství a kritické návštěvy vybraných výstav a přispívá tak k schopnosti identifikovat kurátorskou praxi jako významotvorný element ve výstavním provozu.

Osnova

Přednášková část:1. Klíčové osobnosti udávající směr vývoje kurátorství po roce 1960 ve světě s důrazem na postavy kurátorů-autorů (Harald Szeeman, Lucy Lippard, Pontus Hultén, Nicolas Bourriaud, Maria Lind...).2. Kurátorství v ČR po roce 1989: představitelé, významné kurátorské projekty.3. Výstavní formáty (autorské výstavy, skupinové výstavy, tematické výstavy, bienále…) a role, jaké v nich kurátoři mohou zaujímat.4. Vztah kurátorství a teorie (umění); vztah kurátorství a umělecké praxe.5. Kurátorství v provozu se „sníženým rozpočtem“ (kurátorství v off-space galeriích, umělci-kurátoři…).6. Institucionalizace kurátorství v kontextu vysokoškolského vzdělávání; teoretická reflexe kurátorství.Seminární část:Prezentace vybraných českých, případně zahraničních kurátorů.Exkurze na vybrané výstavy, na nichž lze ilustrovat specifické strategie kurátorství.

Literatura

Hans Ulrich Obrist, Stručné dějiny kurátorství, Kutná Hora: GASK, 2012.David Korecký (ed.), Médium – kurátor, Praha: Agite/Fra, 2009. Paul O’Neill (ed.), Curating subjects, London: Open Editions, 2007.Hans Ulrich Obrist, Everything you always wanted to know about curating but were afraid to ask, Berlin: Sternberg Press, 2011.časopis On curating (http://on-curating.org/)

Požadavky

Dobrý přehled v současném umění a jeho teorii.

Garant

Mgr. Jan Zálešák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Zálešák, Ph.D.