Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Akce a re-akce - zimní (FAVU-PSC-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-PSC-Z - Akce a re-akce - zimní, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět „Akce & Re-akce“ je technologickou oporou pro zájemce o studium performance. Praktickým cvičením akčních technik úzce navazuje na teoretické přednášky z historie akčního umění „Media akce“ a „Prezentace mediaarchivu“. Doplňuje ateliérový program o společná interaktivní cvičení a experimenty. Studentům klade za cíl osvojit si různé přístupy k akční tvorbě, především s ohledem na prožívání vlastní tělesnosti. Jde o nabytí zkušenosti tvůrčí práce s tělem a vědomým pohybem, sebepoznání, případně o zážitky hraničních možností (nikoli předvádění se). V úvodní části lekce (rozehřátí - pohybová příprava) jsou postupně představovány základní systémy práce s tělem a dechem, jak je používají tradiční světové kultury (zen, butoh, yoga, tai-čchi, sufi, přírodní národy). Přes hry s rytmem, hlasem, hudbou a pohybem se náplň předmětu dotkne také svobodného pohybu v tanci, improvizace a intuice.Důraz je však kladen na prožití klasických děl z dějin akčního umění metodou re-performance. Po krátké historické připomínce jsou na motivy, návody, odkazy, reprodukce opakovány „piecy“ nejrůznějších umělců a období dle přiloženého programu.Jde nejen o trénink, ale o tvůrčí variace, zážitek po svém, učení tělem. Studenti získají lepší povědomí o historii akčního umění a širokou paletu technik, které mohou použít ve vlastní svobodné tvorbě. Bonusem jsou okamžité reakce spolužáků, příp. zpětná vazba od kolemjdoucí veřejnosti. Výuka totiž probíhá nejen ve škole, ale pokud možno také ve veřejném prostoru – park, ulice, náměstí. Součástí je také každý semestr společná akce v galerijní instituci, při příležitosti festivalu nebo na jiném environmentálně, socio-kulturně nebo historicky aktuálním místě.

Osnova

1. Zátiší - zenová meditace, yoga ásana 2. Prostor, figura - introspekce, vizualizace, wu-ti taičchi3. Objekt v pohybu, tělo v pohybu – čchikung, butoh, sufi, hrdelní a alikvótní zpěv4. Akce, příběh – indiáni, inuiti, sibiřští kamlani, přírodní národy - storytelling5. Komunikace, kontext – wyda, osobní mytologie, pohyb jako sdělení, lucidní snění6. Česko-slovenské umění akce – fyzické básnictví, hry s rytmem a pohybem, spontánní tanec Re-performing program (6 semestrů, 1 téma na 14 dní):konkrétní cvičení (volné asociace) např.:Knížák – navštiv strom, kamenný koncert, kolemdoucí kokrhají, happening Nový svět Havlík – spánek pod drnem / Kovanda – stání jako překážka v davu, pomoc řece plynout, umisťování kostky cukru ve veřejném prostoru, polibek přes sklo… apod.

Literatura

Dr.Alfred J.Bierach: Varovné signály duše, , 0Dr.Gítananda Girí: Jóga krok za krokem, , 0Nešpor K.: Yoga and Relaxation.., , 0

Požadavky

Žádné.

Garant

MgA. Matěj Kolář

Vyučující

MgA. Matěj Kolář