Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář umění - hudba (FAVU-SUH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-SUH - Seminář umění - hudba, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prohloubit ve zvoleném směru znalosti o souvislostech současného volného a užitého umění a hudby, především od druhé poloviny dvacátého století. Osvojit si metodiku tvorby obrazového eseje ve formátu PDF.

Osnova

První dvě schůzky jsou povinné, další konzultativní. V úvodní schůzce studenti vyhledávají vhodná témata pro svou práci. Metodika přípravy materiálů pro textový výstup s obrazovým materiálem (strukturované obrazové databáze, práce s textovými zdroji). Metodika jednoduché grafické úpravy obrazového materiálu ve stránce WORD, doplnění textem. Tématické okruhy pro výběr 1.Zobrazování hudby klasickými výtvarnými prostředky (orfismus, abstrakce.minimal etc.)2.Zobrazování a doprovod hudby novými technologiemi, (experimenty se světlem (barevný klavír, barevná hudba, multimédia v 50. a 60. letech, light show" 60. a 70. let (psychedelie, art rock, disko), výtvarné prvky v multimediální hudební show a V-jingu až k současnosti.) 3.Osobnosti, pohybující se mezi hudbou a výtvarným a multimediálním uměním od 60. let po současnost (například Andy Warhol, Brian Eno, Laurie Anderson,N.S.K., Tomato, P.D.Miller - až po současnost). Vítáno je zpracování současných osobností na české scéně. 4.Výtvarně hudební společenství od 60. let po současnost.(Křižovníci, český underground a soft underground 70. let, Jazzová sekce a její aktivity, výtvarníci a české "nová vlna" 80. let, propojení hudby a vizuálních umění etc.)5.Hudba a performance (různé formy spojování současné hudby a performance od 50. let do současnosti (Cage-Rauschenberg), bezkontaktní hudební nástroje (theremin a novější), pojetí rockové hudby jako performance (Hendrix a další), hudba a destrukce (Hendrix, Who, Sex Pistols, industrial , etc.) atp.),. 6.Vizuální partitury" - od výtvarně významných partitur klasických skladatelů staších epoch přes záznamy avantgardní hudby, až ke konceptuálním partiturám 7.Hudba a design - výtvarné pojednání grafické podoby různých hudebních směrů (psychedelie, art rock, punk, new wave, metal, V-jing, etc.) (plakáty, přebaly LP, CD, podoba webových prezentací hudebních projektů, fandovských společenství, rádií, atp.)

Literatura

Akce, slovo, pohyb, prostor (ed. V. Havránek), GHMP 1999 Umění zastaveného času. Česká výtvarná scéna 1969-1985, ČMVU 1996Josef Alan a kol., Alternativní kultura, Příběh české společnosti 1945 - 1989, Praha 2001Ivan Martin Jirous, Magorova Summa, Praha, TORST 2007Ivan Martin Jirous,Pravdivý příběh Plastic People, Praha : Torst, 2008Alexander Waugh, Vážná hudba, Slovo, 1995Vojtěch Lindaur: Šance sněhových koulí v pekle, Praha : Maťa, 1999Victor Bocktris, Gerard Malanga, Nadoraz, Olomouc : Votobia, 1995Klaus Honnef, Pop-art, Köln : Taschen ; Nakladatelství Slovart, c2004Historie českého bigbítu http://www.ceskatelevize.cz/specialy/bigbit/

Požadavky

Obecná znalost historie dvacátého století a současnosti, základních uměleckých směrů, dobrá orientace alespoň v některém hudebním směru od poloviny dvacátého století po současnost.

Garant

PhDr. Pavel Ondračka

Vyučující

PhDr. Pavel Ondračka