Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět The Art of Interpreting Film (FAVU-TAIF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-TAIF - The Art of Interpreting Film, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je vylepšit analytické a kritické schopnosti studentů na materiálu filmové klasiky. Studenti by jednak měli získat jakési velmi obecné povědomí o zlaté éře filmu - záběr předmětu bude na 50 - 70. léta - jejich prostřednictvím se také něco dozvědět o evropské a americké společnosti této doby. Studenti by se měli naučit lépe porozumnět vizuálním aspektům filmu - práci kamery, sémiotickým aspektům střihu, pozici vypravěče/vs. diváckého subjektu, skryté nebo otevřené ideologii ve filmu obsažené, atd.

Osnova

1. Italský neorealismus a Roberto Rossellini2. Hitchcock - pozdě doceněný mistr Hollywoodu - inspirace pro mladé francouzké kritiky - režiséry.3. francouzská Nová vlna - Godard; nová filmová řeč, film jako esej a politický pamflet4. česká Nová vlna - film jako metafora; Věra Chytilová 5. Antonioni - italský klasik v anglofonních zemích6. Polsko - kino morálního neklidu 7. Hollywoodská renesance - Scorcesse8. Tarkovskij - spirituální filmteorie: feministická teorie o diváckém subjektu (Metz, Mulvey, Doanne, MOdleski), teorie ideologie ve filmu a institucionálního aparátu (Baudry) - v souvislosti s institucionální kritikou v umění od 70. let

Literatura

Bordwell and Thompson - Film HistoryLaura Mulvey - Visual Pleasure and Narrative CinemaTania Modleski - Women Who Knew Too MuchMast, Gerald - A SHort History of the MoviesScreen (časopis)Film Qarterly (časopis)

Požadavky

Nejsou. Studenti nicméně musejí ovládat angličtinu tak, aby byli schopni číst akademické texty. Minimální doporučovaná úroveň je vyšší pokročilá - tedy upperintermediate.

Garant

Mgr. et MgA. Barbora Lungová

Vyučující

Mgr. et MgA. Barbora Lungová