Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a umění ve 20.století II - zimní (FAVU-TU-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-TU-Z - Teorie a umění ve 20.století II - zimní, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je dopomoci studujícím k tomu, aby se stali kvalifikovanými čtenáři současné teorie (nejen) umění.

Osnova

1. Fenomenologie, fundamentální ontologie a hermeneutika (Husserl, Heidegger, Gadamer)2. Existencialismus3. Strukturalismus. Základní pojmy a metody. Od Saussurea k Levi-Straussovi4. Západní marxismus. Frankfurtská škola kritické teorie. Althusser5. Analytická filosofie. Frege, Wittgenstein, Austin6. Poststrukturalismus v psychoanalýze a v literární teorii. Lacan, Barthes7. Foucault8. Deleuze a Guattari, Derrida, Baudrillard9. Feminismus v teorii. Od Simone de Beauvoir k Judith Butler10. Postmoderna. Lyotard. Postmodernismus v teorii architektury (Jencks, Venturi) a umělecké kritice (October).11. Postmarxismus a kritika postmoderny. Jameson, Laclau, Mouffe, Ranciere, Žižek, Badiou.

Literatura

Miroslav PETŘÍČEK, Úvod do současné filosofie, Praha: Herrmann & synové 1997Konrad Paul LIESSMANN, Filozofie moderního umění, Olomouc: Votobia 2000Hal FOSTER – Rosalind KRAUSSOVÁ – Yve-Alain BOIS – Benjamin H. D. BUCHLOH, Umění po roce 1900. Modernismus, antimodernismus, postmodernismus, Praha: Slovart 2007Wolfgang JANKE, Filosofie existence, Praha: Mladá fronta 1995Josef FULKA, Psychoanalýza a francouzské myšlení, Praha: Herrmann & synové 2008Tomáš POSPISZYL, Před obrazem. Antologie americké výtvarné teorie a kritiky, Praha: OSVU 1998Jean-François LYOTARD, O postmodernismu (Postmoderno vysvětlované dětem, Postmoderní situace), Praha: Filosofický ústav AV ČR 1993Wolfgang WELSCH, Naše postmoderní moderna, Praha: Zvon 1994Manfred FRANK, Co je neostrukturalismus?, Praha: Sofis 2000Ladislav KESNER, Vizuální teorie. Současné anglo-americké myšlení o výtvarných dílech¸ Jinočany: H&H 2005.Terrence HAWKES, Strukturalismus a sémiotika, Brno: Host 1999

Požadavky

Znalost dějin umění i obecných dějin 19. – 20. století, zkušenost s četbou aktuální výtvarné kritiky a teorie, absolvování předcházejícího kursu Teorie a umění ve 20. století I.

Garant

Mgr. Václav Magid

Vyučující

Mgr. Václav Magid