Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvarné umění v brněnské architektuře (1948-1989) II. (FAVU-VUBAII-L)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-VUBAII-L - Výtvarné umění v brněnské architektuře (1948-1989) II., Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s vybranými realizacemi brněnské architektury a výtvarného umění poválečného období – vedle vybraných solitérních realizací představit především velké stavební úlohy v oblasti bytové výstavby a občanské vybavenosti. Seznámit na konkrétních příkladech s dobovým teoretickým diskursem i současnou reflexí.

Osnova

1. Úvod: role výtvarného umění v architektuře, jeho financování, vysvětlení pojmu „gesamtkunstwerk“2. Brněnské „gesamtkunstwerky“ z období socialistického realismu (bytový ansámbl Tučkova-Klatovská-Botanická-Hrnčířská, budova Hutního projektu na Moravském náměstí)3. BVV (role výstavnictví, výšková budova BVV, pavilon Z a další)4. Mezinárodní hotely: International, Continental, Myslivna, Voroněž5. Smuteční síň Židenice6. Sídliště Úvoz, sídliště Juliánov7. Exkurze I: smuteční síň Židenice, Juliánov a Bílá hora8. Sídliště Lesná, výtvarné umění v prostoru skotského hornického města Glenrothes (srovnání)9. Sídliště Kohoutovice a nerealizovaná studie Vladimíra Pally10. Výzkumné ústavy (Sdružené výzkumné ústavy, Výzkumný ústav valivých ložisek)11. Doškolovací ústav a Fakultní nemocnice Bohunice12. Sportovní stadion Lužánky, Velodrom13. Exkurze II: sídliště Kohoutovice a hotel Myslivna

Literatura

Blažková, Gabriela et. al. Smuteční síň v Brně-Židenicích: The mourning hall in Brno-Židenice. Vyd. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 2013. (CS)Crhonek, Iloš (ed.): Brno v architektuře a výtvarném umění. Brno: Blok 1981. (CS)Karbaš, Jiří. České výtvarné umění v architektuře 1945–1985. Praha: Odeon 1985. (CS)Karous, Pavel (ed.). Vetřelci a volavky: atlas výtvarného umění ve veřejném prostoru v Československu v období normalizace (1968-1989) = Aliens and herons : a guide to fine art in the public space in the era of normalisation in Czechoslovakia (1968-1989). Řevnice: Arbor vitae 2013. (CS)Klíma, Petr (ed.): Kotvy Máje: české obchodní domy 1965–1975. Praha: Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze 2011. (CS)Klímová, Barbora – Vacková, Barbora: My jsme tím projektem žili. Praha: Zlatý řez 2011. (CS)Kořínková, Jana, Marika Kupková a Markéta Žáčková. Oživit a ozvláštnit: výtvarné umění v prostoru brněnských sídlišť = To brighten up and make it special : fine arts in the space of Brno housing estates. Brno: SPKH 2012. (CS)Kramerová, Daniela – Skálová, Vanda (eds.). Bruselský sen. Československá účast na světové výstavě Expo 58 v Bruselu a životní styl 1. poloviny 60. let (kat. výst.). Praha: Arbor vitae 2008. (CS)Maleček, Martin – Valentová, Veronika – Jeřábek, Miroslav (eds): Lesná – 50 let sídliště. Brno: Občanské sdružení Obzor Lesná, 2012. (CS)

Požadavky

Všeobecný kulturní přehled. Orientace v poválečném vývoji českého umění a architektury.

Garant

Mgr. Jana Kořínková

Vyučující

Mgr. Jana Kořínková