Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvarný umělec v galerijní a muzejní praxi (FAVU-VUGMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FAVU-VUGMP - Výtvarný umělec v galerijní a muzejní praxi, Fakulta výtvarných umění, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je propojení teorie a praxe: získat znalosti z problematiky fungování umění v institucích a zejména o roli výtvarného umělce v současném uměleckém provozu.

Osnova

1. Počátky muzea, jeho sociální kontext a základní muzejní funkce2. Sbírky a jejich správa a) evidence, dokumentace, legislativa, vnitřní a vnější normy (statut, směrnice pro správu sbírek, etický kodex, mezinárodní muzejní a galerijní standardy) b) podmínky pro sbírky, jejich zabezpečení, péče o fondy, uložení, environmentální parametry, konzervování, restaurování3. modely muzeí a galerií zřizovatelské funkce, řízení a financování a) charakteristika fondů a kvalitativní ukazatele, profilování, sbírkotvorný program4. Produkty muzea a galerie a jejich společenský dopad, komunikace s veřejností prostřednictvím vizuálních prostředkůb) expozice, výstavy, sbírkové katalogy, katalogy výstav, sborníky, časopisy a role výtvarníka5. Marketing muzeí a galerií a místo pro výtvarná řešenía) formy využití muzeí veřejností, aktuální trendy, institucionální kultura b) segmentace publika a cílové skupiny, budování publika, komunikace a propagace, tvorba komunikačních strategií, muzea a galerie ve vztahu k cestovnímu ruchu a kulturní turistice, úkoly pro výtvarníka

Literatura

Ladislav Kesner, Marketing a management muzeí a památek. Praha: Grada 2005Ladislav Kesner, Muzeum umění v digitální době. Vnímání obrazů a prožitek umění v soudobé společnosti. Argo a Národní galerie v Praze 2000.Muzeum umění & společnost, Sborník Muzea v Benešově 2005/2 (ed.Tomáš Fassati).Mária Orišková (ed.): Efekt múzea: predmety, praktiky, publikum. Antológia textov anglo-americkej kritickej teórie múzea, Bratislava 2006Ladislav Kesner (ed.), Muzea, kulturní dědictví a digitální revoluce. Sborník z konference, Praha 2000.

Požadavky

Bez prerekvizit

Garant

PhDr. Kaliopi Chamonikolasová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kaliopi Chamonikolasová, Ph.D.