Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemistry I (FCH-BAA_BCH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BAA_BCH1 - Biochemistry I, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se složením živé hmoty a charakterizovat strukturu, vlastnosti a funkce základních skupin biomolekul: aminokyselin a bílkovin, jednoduchých a složených sacharidů, lipidů a nukleových kyselin. V rámci předmětu je dále probírána struktura biomembrán a typy membránového transportu, enzymová katalýza, kinetika a regulace enzymové aktivity. Součástí předmětu jsou i metody izolace a charakterizace biopolymerů a rovněž základní přehled aplikované biochemie včetně enzymového a genového inženýrství.

Osnova

Látkové složení živé hmoty. Struktura buňky. Organizace biologických systémů.Aminokyseliny. Peptidická vazba. Bílkoviny - struktura a stabilita, denaturace.Metody izolace, purifikace a charakterizace biopolymerů . Metody ke zjišťování struktury biomolekul a jejich změn.Sacharidy - monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy, složené sacharidy. Lipidy - struktura a klasifikace. Jednoduché a složené lipidy. Izoprenoidy. Biomembrány - struktura a funkce. Membránový transport.Enzymy a biokatalýza. Substrátová specifita. Koenzymy. Regulace enzymové aktivity. Stručné názvosloví enzymů.Enzymová kinetika. Rovnice Michaelise a Mentenové. Inhibice. Analýza kinetických dat. Reakce se dvěma substráty.Makroergické sloučeniny, základy bioenergetiky.Nukleové kyseliny - typy, struktura DNA a RNA.Nukleové kyseliny - funkce v organismu, genetický kód.Aplikovaná biochemie - přehled současných biotechnologických směrů a oblasti jejich použití; genové inženýrství

Literatura

Metzler D.A.: Biochemistry. Academic Press, 2003. (EN)Berg, Tymoczko, Stryer: Biochemistry. W.H.Freeman, 2002. (EN)Alberts et al: Molecular Biology of the Cell. Garland Science, 2003. (EN)Elektronická verze přednášek. (EN)

Požadavky

Znalost organické chemie v rozsahu vyučovaném na FCH; znalost základů fyzikální chemie.

Garant

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.