Předmět Food Analysis I (FCH-BAO_ACP1)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BAO_ACP1 - Food Analysis I, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je seznámení se a utřídění dosavadních znalostí z oborů teoretické analytické chemie, biologie, anorganické/organické chemie a biochemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin. Jde jednak o metody na stanovení přírodních součástí potravin a to základních živin (sacharidy, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), dále minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, třísloviny a jiné). Dále jde o metody stanovení cizorodých látek znečišťujících potraviny (kontaminantů), přidávaných do potravin (aditiv) a endogenních cizorodých látek. Poslední část zahrnuje senzorické metody hodnocení potravin založené na posuzování jejich organoleptických vlastností smyslovými organy.
Osnova
1. Úvod a obecná problematika analýzy potravin 2. Vzorkování v analýze potravin, 3. Voda, 4.Elementární analýza 5. Aminokyseliny a bílkoviny, 6. Lipidy, 7. Sacharidy, 8. Vitaminy, 9. Aromatické látky a barviva, 10. Aditiva, 11. Cizorodé látky, 12. Analýza pomocí lidských smyslů
Literatura
Davídek J. a kol.: Laboratorní příručka analýzy potravin., SNTL, Praha 1977 (EN)Príbela A.: Analýza potravín., STU, Bratislava 1991 (EN)Pomeranz Y., Meloan C.E.: Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed., ITP, New York 1994 (EN)Multon J.- L.: Analysis of food constituents. J. Wiley, New York 1997 (EN)Nollet L.M.L: Handbook of Food Analysis. Vol.1, Vol.2, Marcel Dekker, New York 1996 (EN)Velíšek J.: Chemie potravin., Ossis, Tábor 1999 (EN)Belitz H.- D., Grosch W.: Food Chemistry. 2nd Ed., Springer-Verlag, Berlin, Heidleberg, New York 1999 (EN)
Požadavky
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní, zejména instrumentální, analytické chemie. Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.
Garant
doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.