Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z analytické chemie I (FCH-BCA_ANC1_P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCA_ANC1_P - Praktikum z analytické chemie I, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem první části praktika z analytické chemie I, zaměřeného na kvalitativní reakce, je naučit studenty charakteristickým reakcím anorganických iontů s vybraným souborem skupinových a selektivních činidel, vyhodnotitelných vizuálně nebo pomocí jednoduché instrumentace. Cílem druhé části praktika z analytické chemie I je uvedení studentů do problematiky kvantitativní analytické chemie, zvládnutí a osvojení si základních analytických metod z oblasti gravimetrie a volumetrie.

Osnova

1. Úvod do praktika, bezpečnost práce, metodika práce v analytické laboratoři2. Kationty alkalických kovů, kationty kovů alkalických zemin 3. Skupina iontů tvořících málo rozpustné chloridy, skupina iontů tvořící sulfidy srážející se v kyselém prostředí 4. Skupina iontů srážejících se hydrogensulfidem amonným 5. Skupina málo rozpustných barnatých solí 6. Skupina aniontů tvořících stříbrné soli, rozpustné v 2 mol/l HNO37. Skupina aniontů tvořících stříbrné soli málo rozpustné v 2 mol/l HNO3, skupina aniontů NO3-, NO2-, ClO4- 8. Gravimetrie - stanovení Fe jako Fe2O3, stanovení Ni diacetyldioximem.9. Alkalimetrie. 10. Acidimetrie. 11. Chelatometrie. 12. Redoxní titrace.

Literatura

Komendová R.: Praktikum z analytické chemie I, BCA_ANC1_P, https://www.vutbr.cz/elearning/ (CS)Komendová R., Šenkýř J., Šimek Z.: Analytické reakce anorganických iontů. FCH VUT v Brně, Brno 2003. (CS)Šimek Z., Komendová R., Mašek I., Voznica P. : Kvantitativní analýza. FCH VUT v Brně, Brno 2003. (CS)Sommer L.: Základy analytické chemie I. Skriptum FCH VUT v Brně, VUTIUM Brno 1998 (CS)Okáč, A.: Analytická chemie kvalitativní. Nakl. ČSAV, Praha 1961 (CS)Šenkýř, J.: Vybrané postupy k důkazu iontů v kvalitativní analýze. MAsarykova univerzita, Brno 1993. (CS)

Požadavky

Zvládnutí praktik z anorganické chemie.

Garant

Mgr. Renata Komendová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel FojtIng. Václav ChytilMgr. Renata Komendová, Ph.D.Ing. Veronika Řezáčová, Ph.D.Ing. Marta SkoumalováMVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D.