Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie I (FCH-BCA_FCH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCA_FCH1 - Fyzikální chemie I, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Fyzikální chemie I. je poskytnutí základních vědomostí z chemické termodynamiky a elektrochemie tak, aby je bylo možné využít při řešení problémů v podmínkách laboratorní a průmyslové praxe. Zároveň budou získané znalosti sloužit jako základ pro studium dalších předmětů.

Osnova

1. Úvod, základní pojmy2. První věta, termochemie, kinetická teorie ideálního plynu.3. Druhá věta, entropie4. Spojená první a druhá věta, funkční vztahy, třetí věta5. Základy popisu směsí6. Fázové chování - obecné základy, reálné plyny.7. Jednosložkové systémy - fázové chování. Termodynamika roztoků.8. Fázové chování vícesložkových systémů9. Chemické rovnováhy10. Elektrolyty, vodivost, vedení proudu roztoky11. Rovnováhy v roztocích elektrolytů, meziontové působení12. Elektrochemické články13. Příklady článků, elektrolýza, praktická elektrochemie

Literatura

Pekař M.: Přednášky z termodynamiky a elektrochemie. FCH VUT v Brně, Brno 2014 (CS)Pekař M.: Přednášky z termodynamiky. FCH VUT v Brně, Brno 2005. (CS)Pekař M.: Přednášky z elektrochemie. FCH VUT v Brně, Brno 2006. (CS)Novák J. a kol.: Fyzikální chemie - bakalářský a magisterský kurz. VŠCHT, Praha 2008. (CS)Malijevský A. a kol.: Breviář z fyzikální chemie. VŠCHT, Praha 2000. (CS)Novák J. a kol.: Fyzikální chemie: bakalářský kurz. VŠCHT, Praha 2005. (CS)Atkins P., de Paula J.: Fyzikální chemie. VŠCHT, Praha 2013. (CS)

Požadavky

Základy matematiky (diferenciální a integrální počet) a fyziky (mechanika, elektrostatické pole, elektrický proud).

Garant

prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc.Ing. Martin Chytil, Ph.D.prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc.Ing. Petr Sedláček, Ph.D.