Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie II (FCH-BCA_FCH2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCA_FCH2 - Fyzikální chemie II, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Fyzikální chemie II. je poskytnutí základních vědomostí z chemické kinetiky a koloidní chemie tak, aby je bylo možné využít při řešení problémů v podmínkách laboratorní a průmyslové praxe. Zároveň budou získané znalosti sloužit jako základ pro studium dalších předmětů.

Osnova

1. Rychlost chemické reakce. Reakce prvního, druhého a vyšších řádů.2. Stanovení řádu chemických reakcí. Reakce složité: vratné, paralelní a následné reakce.3. Vliv teploty na rychlost chemické reakce. Teorie aktivních srážek. Teorie absolutních reakčních rychlostí.4. Reakce v roztocích. Teorie homogenní katalýzy. Enzymová katalýza.5. Řetězové reakce. Fotochemické reakce. Difuze.6. Kinetika heterogenních reakcí.7. Klasifikace disperzních soustav. Distribuční funkce. Termodynamika fázových rozhraní - volná a celková povrchová energie.. 8. Teorie smáčení. Adhezní a kohezní práce. Zakřivené povrchy.9. Teorie adsorpce - Gibbsova rovnice adsorpční izotermy. Adsorpce na pohyblivém fázovém rozhraní, adsorpce na povrchu tuhé látky. 10. Elektrokinetické jevy, teorie elektrické dvojvrstvy. Koloidně disperzní soustavy, jejich rozdělení a příprava. Fázové a molekulové koloidy, polokoloidy.11. Molekulově-kinetické vlastnosti koloidních soustav - Brownův pohyb, difuze. Sedimentace a osmotický tlak koloidně disperzních soustav, Donnanovy rovnováhy. 12. Stabilita koloidně disperzních soustav. Koagulace, flokulace. Optické vlastnosti a viskozita koloidně disperzních soustav.13. Gély, jejich rozdělení a vlastnosti. Hrubodisperzní soustavy - základní charakteristiky suspenzí a emulzí.14. Aerodisperzní soustavy.

Literatura

Kello V., Tkáč A.: Fyzikálna chémia, Alfa, Bratislava 1977 (CS)Atkins P. W.: Fyzikálna chémia, STU v Bratislave, Bratislava 1999 (CS)Bartovská L., Šišková M.: Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. VŠCHT v Praze, Praha 2002 (CS)Lisý M., Valko L.:Príklady a úlohy z fyzikálnej chémie, Alfa, Bratislava 1979 (CS)

Požadavky

Znalosti z vybraných kapitol z předmětu Fyzika I. II. (skupenské stavy, elektrodynamika, optika). Základy diferenciálního a integrálního počtu.

Garant

prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D.