Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémy jakosti a ISO normy (FCH-BCA_ISO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCA_ISO - Systémy jakosti a ISO normy, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení studentů se systémy jakosti v současnosti zaváděnými a s platnými ISO normami. Důraz je kladen na aplikace ISO norem do oblasti služeb, zejména na chemické laboratoře.

Osnova

Blok 1: Obecné aspekty pojetí jakosti výrobků a služeb; znaky jakosti, procesní přístupy, zákazník, odpovědnost za výrobek, certifikace výrobků; zákony ČR a EU ve vztahu k systémům jakosti, procesy mezinárodní standardizace.Blok 2:Politika jakosti a systém jakosti v chemických laboratořích, prvky systému jakosti ve zkušebních laboratořích, požadavky na technickou způsobilost; akreditace ve zkušebních laboratořích, kritéria posuzování a pravidla s tím související.Blok 3: Metody řízení jakosti v laboratoři: výtěžnost, slepé pokusy, opakovatelnost a regulační diagramy; dokumentace a validace metod, pracovní charakteristiky, SST; návaznost měření, kalibrační postupy, referenční materiály, vyjadřování nejistot.Blok 4:Dokumetace systému jakosti na jednotlivých úrovních: Příručka jakosti, Standarní operační postup. Plán jakosti, Politika jakosti. Interní a externí audit. Řízení neshodného výrobku a služby.

Literatura

Frehr H.U.: Total Quality Management. UNIS edition, Brno 1995 (CS)Drobník J. a kol.: Mezinárodní pravidla pro práci v chemických a biologických laboratořích. Biotechnologický ústav Karlovy university, Praha. (CS)Příručka jakosti akreditované laboratoře (CS)

Požadavky

Nejsou vyžadovány.

Garant

prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc.