Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody analýzy biologických systémů (FCH-BCA_MABS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCA_MABS - Metody analýzy biologických systémů, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je výuka instrumentálních metod používaných pro analýzu a separaci biologických systémů se zvláštním zřetelem na metody a systémy využívané v nanotechnologiích a nanobiotechnologiích.

Osnova

1. Charakterizace základních biomolekul (proteiny, DNA, RNA, lipidy atd.), jejich struktura, funkce a vlasnosti2. Charakterizace, kvantifikace a purifikace proteinů, elektroforetické metody, stanovení aktivity, stanovení molekulové hmotnosti, základní metody využíváné v proteomice, sekvenování proteinů3. Charakterizace, kvantifikace, purfikace a amplifikace nukleových kyselin, eletroforetické metody4. Optická, fluorescenční, elektronová mikroskopie při analýze biologickcých systémů5. Průtoková cytometrie a její využití při analýze buněčných populací6. ELISA testy, imunoafinitní testy7. Pokročilé fluorescenční metody pro analýzu biologických systémů8. Metody pro sledování genové exprese

Literatura

Králová B. : Bioanalytické metody. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2001. (CS)Lodish H., Berk A., Matsudaira P., Kaiser C.A., Krieger M., Scott M.P., Zipursky L., Darnell J. : Molecular Cell Biology. W. H. Freeman and Company, New York 2001. (CS)Štulík K. : Analytické separační metody. Nakladatelství Karolinum, Praha 2004. (CS)Voet D., Voetová J.G. : Biochemie. Victoria Publishing, Praha 1995. (CS)

Požadavky

základy biologie, biochemie a molekulární biotechnologie, znalost základních vlastností biomolekul a základních principů a metod používaných v analytické chemii

Garant

Ing. Stanislav Obruča, Ph.D.

Vyučující

Ing. Stanislav Obruča, Ph.D.