Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makromolekulární chemie (FCH-BCA_MCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCA_MCH - Makromolekulární chemie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu „Makromolekulární chemie“ je seznámit studenty se základy tohoto vědního oboru, s jeho umístěním a vztahy v rámci systému souvisejících vědních disciplin. Poskytuje základní znalosti o mechanismech vzniku polymerů, jejich syntézách, vlastnostech a aplikacích.

Osnova

1. Základní pojmy makromolekulární chemie a její místo v polymerních vědách.2. Struktura a názvosloví polymerů.3. Základní definice a vztahy. 4. Podmínky vzniku makromolekul. 5. Velikost a distribuce polymerních molekul. 6. Skupenské stavy a nadmolekulární struktura polymerů.7. Polykondenzace a polyadice. 8. Radikálové řetězové polymerace. 9. Iontové řetězové polymerace.10. Koordinační polymerace. 11. Některé reakce polymerů.12. Přehled základních průmyslových polymerů, jejich vlastnosti a aplikace. 13. Přírodní, anorganické a speciální polymery, jejich vlastnosti a aplikace. 14. Reologické vlastnosti a zpracování polymerů.

Literatura

M.Kučera: Mechanismus a kinetika polymerací, Academia, 1970, Praha (CS)J.Mleziva, J.Kálal: Základy makromolekulární chemie, SNTL/Alfa, 1986, Praha/Bratislava (CS)K.Veselý: Polymery. Struktura, vlastnosti, syntézy, zpracování, ČS PCH - Uniplast, 1992, Brno (CS)J.Mleziva: Polymery - struktura, vlastnosti a použití, Sobotáles, 1983, Praha (CS)M.Kučera: Makromolekulární chemie, Skripta CHF VUT, Vutium, 1999, Brno (CS)M. Kučera: Vznik makromolekul I. Obecné poznatky o zákonitostech tvorby polymerů, Vutium, 2003, Brno (CS)

Požadavky

zkoušky organická chemie I, fyzikální chemie I

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc.