Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná toxikologie (FCH-BCA_OBT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCA_OBT - Obecná toxikologie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout a objasnit základní pojmy v toxikologii, objasnit mechanismy účinků škodlivin a toxických látek na různých úrovních, vysvětlit faktory ovlivňující toxické účinky. V rámci předmětu budou studenti seznámeni s toxickými účinky vybraných zástupců anorganických a organických sloučenin a látek, současnými legislativními předpisy a dokumenty vymezující zacházení s chemickými látkami, bezpečnost práce.

Osnova

1. Pojem toxikologie v širším kontextu přírodních věd, vymezení základních pojmů, historie. Současné pojetí toxikologie, historie, rozdělení toxikologie, charakteristika oborů2. Definice pojmů. Toxická látka a toxicita. Toxické účinky (charakteristika, vyjádření)3. Expozice. Dávka (vztah dávka a účinek). Interakce mezi toxickými látkami4. Faktory ovlivňující toxický účinek5. Toxikologie na úrovni molekul a buněk. Mechanismus průniku toxické látky přes biomembránu.6. Toxokinetika - interakce toxické látky s organismem (primární kontakt, absorpce, distribuce a transport toxické látky v organismu, exkrece ).7. Biotransformace (princip, fáze, faktory ovlivňující biotransformaci)8. Účinky škodlivin na orgánové úrovni (mechanismus, projevy účinku, příklady látek)9. Mutageneze, karcinogeneze, reprodukční a vývojová toxicita.10. Hodnocení toxicity11. Základní charakteristika rizikových a toxikologických vlastností prvků, anorganických sloučenin a organických sloučenin.12. Legislativní předpisy a dokumenty vymezující zacházení s chemickými látkami, bezpečnost práce. Seznámení s informačními systémy a zdroji v toxikologii.

Literatura

Tichý, M., Toxikologie pro chemiky. Universita Karlova, Praha, 2002 (CS)Lullman, H., Mohr, K., Wehling, M., Farmakologie a toxikologie, Grada vicenum, 2002 (CS)Walker, C.H., Principles of ecotoxicology, Ed. Taylor and Francis, London, 2001 (CS)Timbrell, J. A., Introduction to Toxicology. Taylor and Francis, London, 1995 (CS)Matrka M., Rusek V., Průmyslová toxikologie, Úvod do obecné a speciální toxikologie Univerzita Pardubice, 1994 (CS)Doležalová: Elearningové studijní opory, https://www.vutbr.cz/elearning/course (CS)http://toxnet.nlm.nih.gov/ (CS)http://www.knovel.com/web/portal/browse/display?_EXT_KNOVEL_DISPLAY_bookid=235Casarett and Doull's Toxicology - The Basic Science of Poisons, 5 (CS)

Požadavky

Základní znalosti z chemie, biologie a ekologie.

Garant

Mgr. Helena Doležalová Weissmannová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Helena Doležalová Weissmannová, Ph.D.