Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktický úvod do nanotechnologií (FCH-BCA_UN_P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCA_UN_P - Praktický úvod do nanotechnologií, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základními technikami používanými při přípravě a charakterizaci nanosystémů a nanomateriálů pro medicínu a další pokročilé aplikace.

Osnova

Obecné schéma průběhu kurzu spočívá ve střídání přednáškové a praktické fromy výuky. V úvodní přednáškách vyučující vysvětlí principy metod přípravy nebo charakkterizaci nanočástic a případně následně názorně předvede základní úkony nutné pro zvládnutí úlohy. V praktické části kurzu pak studenti prakticky vykonají připravené úlohy dle uvedených pokynů a následně vypracují podrobný popis teoretické i praktické části úlohy do laboratorního deníku.1. Úvodní hodina, bezpečnost práce, požadavky na domácí přípravu a na protokoly, systém hodnocení.2. Teoretická přednášky na téma: příprava nanočástic a polyelektrolytových komplexů, příprava nanovláken, nanosystémy v biotechnologiích, příprava liposomů, mikroenkapsulace, bezpečnostní aspekty v nanotechnologiích3. Teoretické přednášky o analytických metodách charakterizace nanočástic - DLS, sedimentační analýza, XRD, SAXS, fluorescenční spektroskopie, reologie, elektronová mikroskopie4. Praktická úloha - laboratorní příprava anorganických nanočástic a jejich charakterizace5. Praktická úloha - stanovení velikosti částic a jejich zeta-potenciálu s využitím analýzy dynamického rozptylu světla (DLS)6. Praktická úloha - příprava a charakterizace liposomů7. Praktická úloha - agregační chování, micelární systémy 8. Praktická úloha - příprava polyelektrolytových komplexů9. Praktická úloha - příprava nanovrstev (spin-coating), charakterizace vrstev na optickém a interferenčním mikroskopu10. Praktická úloha - elektronová mikroskopie

Literatura

J. Koetz, S. Kosmella: Polyelectrolytes and Nanoparticles. Springer 2007. (CS)D.S. Goodsell: Bionanotechnology. Wiley 2004 (CS)Hošek J.: Úvod do nanotechnologie. ČVUT, Praha 2010 (CS)

Požadavky

základní znalosti obecné, anorganické, organické a fyzikální chemie a biologie

Garant

Ing. Stanislav Obruča, Ph.D.

Vyučující

Ing. Stanislav Obruča, Ph.D.