Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytická chemie potravin I (FCH-BCO_ACP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_ACP1 - Analytická chemie potravin I, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení se a utřídění dosavadních znalostí z oborů teoretické analytické chemie, biologie, anorganické/organické chemie a biochemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin. Jde jednak o metody na stanovení přírodních součástí potravin a to základních živin (cukry, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), dále minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, třísloviny a jiné). Dále jde o metody stanovení cizorodých látek znečišťujících potraviny (kontaminantů), přidávaných do potravin (aditiv) a endogenních cizorodých látek. Poslední část zahrnuje senzorické metody hodnocení potravin založené na posuzování jejich organoleptických vlastností smyslovými organy.

Osnova

1. Úvod a obecná problematika analýzy potravin, přístup, analysy, 2. Vzorkování v analýze potravin, 3. Voda, 4. Prvky, 5. Aminokyseliny a bílkoviny, 6. Lipidy, 7. Sacharidy, 8. Vitaminy, 9. Aromatické látky a barviva, 10. Aditiva, 11. Cizorodé látky, 12. Analýza pomocí lidských smyslů

Literatura

Príbela A.: Analýza potravin, , 0 (CS)Príbela A.: Analýza potravín - cvičenie, , 0 (CS)Kubáň V., Kubáň P.: Analýza potravin, MZLU Brno, 2007 (CS)Príbela A., Drdák M.: Senzorická analýza potravin., , 0 (CS)Davídek J. a kol.: Laboratorní příručka analýzy potravin, , 0 (CS)Zýka J. a kol.: Nové směry v analytické chemii I - V., , 0 (CS)Pokorný J., Davídek J.: Analýza potravin, část B -senzorická analýza, , 0 (CS)

Požadavky

Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní, zejména instrumentální, analytické chemie. Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.

Garant

doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.