Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytické metody technické praxe (FCH-BCO_AMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_AMP - Analytické metody technické praxe, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s metodami a postupy využívanými v analytické praxi od odběru analytického vzorku přes jeho zpracování až po finální analýzu. Budou rovněž seznámeni s metodami mobilní analytiky a s možnostmi a využitím mobilních analyzátorů využívaných v rámci kontroly a ochrany životního prostředí, ale rovněž v oblasti zajištění bezpečnosti.

Osnova

1. Úvod, význam a postavení analytické chemie v technické praxi2. Základní zásady odběru vzorků3. Postupy izolace cílových analytů z matrice4. Postupy čištění a skupinové separace5. Spektrofotometrie v UV-VIS oblasti, princip a využití6. Plynová chromatografie, principy, instrumentace, aplikace v technické praxi7. Kapalinová chromatografie, principy, instrumentace, aplikace v technické praxi8. Elektromigrační metody - princip, rozdělení, instrumentace, aplikace v technické praxi9. Hmotnostní spektrometrie - fyzikální základy, instrumentace, měření a vyhodnocení spekter, využití pro analýzu anorganických i organických materiálů10. Tandemové techniky a jejich význam v technické praxi11. Základy zpracování analytických výsledků

Literatura

Klouda P.: Moderní analytické metody. 2. vyd. Ostrava: Nakladatelství Pavel Klouda, 2003 (CS)Štulík, K. a. kol.: Analytické separační metody. 1. vyd. Praha: KU Praha, 2005 (CS)Volka, K. a. kol.: Analytická chemie 2. 1. vyd. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 1995 (CS)E-learning na VUT: https://www.vutbr.cz/elearning/course/view.php?id=71672 (CS)

Požadavky

Znalosti z předmětů Obecná a anorganická chemie, Organická chemie, Fyzikální chemie, Analytická chemie I a Analytická chemie II

Garant

doc. Ing. Josef Čáslavský, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Čáslavský, CSc.