Předmět Biotechnologie I (FCH-BCO_BIT1)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_BIT1 - Biotechnologie I, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu Biotechnologie I je seznámit posluchače se základními principy biotechnologií, jejich jednotkovými operaci a zařízením. Biotechnologie I obsahuje především technologie založené na kvasinkové buňce – pivovarství, sladařství, výrobu pekařského droždí a jiné mikrobiální biomasy, vinařství, fermentační výrobu ethanolu a alkoholických nápojů.
Osnova
1) Historie biotechnologie2) Suroviny pro fermentační procesy3) Výroba a druhy sladu4) Výroba piva5) Výroba lihu6) Bioetanol7) Výroba vín8) Vína přírodní sladká a dezertní9) Vína šumivá a perlivá10) Výroba kvašených lihovin11) Výroba nekvašených lihovin12) Výroba pekařského droždí13) Fermentované mléčné produkty14) Fermentované masné produkty15) Výroba octa
Literatura
M.Moo-Young: Comprehensive Biotechnology, Vol.2 and 3. Pergamon Press 1985. (CS)Rychtera m., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďarství a vinařství. VŠCHT Praha 1991. (CS)F. Malík: Dobré víno. Polygrafia Bratislava 1994. (CS)A.H.Rose and J. Stuart Harrison: The Yeats, Vol.5 - Yeats Technology. Academic press. London 1989. (CS)V.Krumphanzl a Z. Řeháček: Mikrobiální technologie. Academia, Praha 1987. (CS)Kadlec P. a kol. Technologie potravin II, Skripta VŠCHT Praha, 2002 (CS)
Požadavky
Dobrá znalost mikrobiologie kvasinek a bakterií vč. jejich metabolismu. Základní znalosti o kultivačních technikách, bioinženýrských základech průmyslových fermentací (zvláště o kinetice procesu, hmotnostním a energetickém bilancování procesů). Základy sanitace ve fermentačním průmyslu.
Garant
doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc.
Vyučující
doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc.