Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie ovzduší I (FCH-BCO_CHO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_CHO - Chemie ovzduší I, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíle poskytnout studentům pokročilé informace o chemii ovzduší a vzájemných vztazích dalekého dosahu. Prostřednictvím přednášek a návštěvou vybraného pracoviště či lokality studenti získají znalosti o přenosu energie a hmot v atmosféře a o vzniku a výskytu mezních situací v atmosféře.

Osnova

Blok I.1. Ovzduší - základní složka životního prostředí2. Informační systémy a legislativa v ČR3. Atmosféra vznik,vývoj, základní složky a její fyzikální a chemické vlastnostiBlok II.4. Přenos energie v atmosféře5. Pohyb atmosférických hmot - meteorologie - počasí6. Klima, klimatické faktory7. Skleníkový efekt - globální oteplování Země8. Anomální a mezní jevy v atmosféře9. Biosférické oblasti a průmyslové vlivy na troposféruBlok III.10. Chemie a fyzikální chemie tvorby smogů11.Chemie troposféry12.Chemie stratosféry

Literatura

Popl M.,Fähnrich:Analytická chemie životního prostředí (CS)Vejvoda J.,Machač P.,Buryan P.:Technologie ochrany ovzduší a čištění plynů (CS)KOTLÍK, J.; PŮČKOVÁ, H. Technology measurement global solar radiation in the area 320 - 1150nm. meteo. Washington D.C., USA: Davis Instruments, Hayward, CA, 2007. s. 1-10. (CS)Autorský kolektiv:Atlas podnebí Česka, ČHMÚ Praha v koedici s UP v Olomouci, 2007 (CS)KOTLÍK,J., MIKŠÍK,F.: Elearningové studijní opory,E-learning: https://www.vutbr.cz/elearning/course/view.php?id=52286 (CS)

Požadavky

Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít základní znalosti fyziky, organické,anorganické a enviromentální chemie. Dalším předpokladem úspěšného splnění kurzu je mírně pokročilá počítačová gramotnost.

Garant

Ing. Josef Kotlík, CSc.

Vyučující

Ing. Josef Kotlík, CSc.