Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie a technologie polymerních materiálů (FCH-BCO_CHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_CHP - Chemie a technologie polymerních materiálů, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obsahem předmětu je seznámení s jednotlivými technologiemi zpracování polymerů ve vztahu k základním materiálovým vlastnostem. Úkolem předmětu je pochopení vztahu zpracovatelnost - struktura polymeru pro jednotlivé typy zpracovatelských postupů a schopnost inženýrsky definovat materiálové požadavky pro danou technologii.

Osnova

1.Výroba polyethylenu a polypropylenu koordinační polymerací, kopolymerace s alfa-olefiny. Radikálová polymerace ethylenu. Výroba kopolymerů - EPDM, EPM. 2.Výroba polystyrenu blokovou polymerací. Výroba zpěňovatelného a pěnového PS. Výroba kopolymerů: HIPS, SAN, ABS, ASA. Aniontová a živá polymerace.3.Výroba PVC suspenzní, emulzní a blokovou polymerací. Měkčení PVC. Deriváty polyvinylchloridu - PVDC, CPVC. Fluoroplasty - PTFE, PVF, PVDF.4.Suspenzní a emulzní výroba polyvinylacetátu, polyvinylpropionátu. Výroba polyvinylakoholu. Výroba polyvinylacetalů. Polyvinylethery.5.Výroba polymerů a kopolymerů kyseliny akrylové, methakrylové a jejich derivátů. Bloková a emulzní polymerace - výroba a chemie akrylátových nátěrových materiálů. Polyakrylamid, polyakrylonitril, polykyanakryláty-lepidla.6.Výroba polyetherů - polyethylenoxid, polypropylenoxid, polyfenylenoxid, fenoxypryskyřice, polyetheretherketon.7.Výroba polyacetalů-polyoxymethylenu.Výroba polyesterů - PETB, PBTP, PC, chemie alkydů. Výroba UP a metody síťování UP.8.Výroba polyamidů hydrolytickým a aniontovým způsobem. Výroba polyimidů. Výroba polysulfonů.9.Výroba a zpracování fenoplastů a aminoplastů.10.Chemie a technologie silikonů.11.Výroba a vytvrzování epoxidových pryskyřic. Plastifikace EP, reaktivní a inertní ředidla.12. Nenasycené polyesterové pryskyřice, vinylesterové pryskyřice - strutura, vlastnosti, výroba, metody zpracování.13. Výroba a aplikace polyuretanů. Vliv struktury monomerů na vlastnosti PUR. Katalytické systémy, extendéry. Jednosložkové a dvousložkové polyuretanové nátěrové materiály. Polyuretanová lepidla. PUR pěny. PUR elastomery.14.Zpracování přírodních materiálů na bázi celulózy. 15.Reaktivní úpravy polymerů: roubování monomery s polárními skupinami, ionomery a výroba iontoměničů. Reaktivní aditiva-barvení, antioxidanty, retardéry hoření, fungicidy aj.

Literatura

Ebewele R.O., Polymer Science and Technology (CS)Mleziva J., Šňupárek J., Polymery-výroba, struktura, vlastnosti a použití, Praha 2000 (CS)

Požadavky

Polymerní materiályMakromolekulární chemie

Garant

Mgr. František Kučera, Ph.D.

Vyučující

Mgr. František Kučera, Ph.D.