Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie potravin I (FCH-BCO_CHP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_CHP1 - Chemie potravin I, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je ukázat studentům potraviny jako soubor chemických sloučenin (většinou poživatelných a chutných) s určitými vlastnostmi. Naučit studenty vyvozovat z chemických vlastností těchto sloučenin patřičné závěry, které budou aplikovat při veškerých technologických operacích s potravinami.

Osnova

1. Aminokyseliny 2. Peptidy a bílkoviny obecně 3. Bílkoviny masa a mléka 4. Přehled reakcí bílkovin 5. Mastné kyseliny 6. Homolipidy 7. Heterolipidy 8. Doprovodné látky lipidů a komplexní lipidy 9. Přehled reakcí lipidů10. Monosacharidy11. Deriváty monosacharidů a oligosacharidy12. Polysacharidy obecně13. Polysacharidy rostlin14. Polysacharidy mořských řas, mikroorganizmů, hub a živočichů15. Přehled reakcí sacharidů

Literatura

VELÍŠEK, J., Chemie potravin I, Ossis, Tábor, 1999 (CS)BELITZ, H.-D., GROSCH, W., Lehrbuch der Lebensmittelchemie, Springer-Verlag Berlin, Heidelberg, 1992 (CS)BALTES, W., Lebensmittelchemie, Springer-Verlag Berlin, Heidelberg, 1995 (CS)VELÍŠEK, J., CEJPEK, K., Biosynthesis of Food Components, Ossis, Tábor, 2008 (CS)

Požadavky

Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít základní znalosti z biochemie, organické a anorganické chemie.

Garant

RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D.