Předmět Chemie potravin I (FCH-BCO_CHP1)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_CHP1 - Chemie potravin I, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem kurzu je ukázat studentům potraviny jako soubor chemických sloučenin (většinou poživatelných a chutných) s určitými vlastnostmi. Naučit studenty vyvozovat z chemických vlastností těchto sloučenin patřičné závěry, které budou aplikovat při veškerých technologických operacích s potravinami.
Osnova
1. Aminokyseliny 2. Peptidy a bílkoviny obecně 3. Bílkoviny masa a mléka 4. Přehled reakcí bílkovin 5. Mastné kyseliny 6. Homolipidy 7. Heterolipidy 8. Doprovodné látky lipidů a komplexní lipidy 9. Přehled reakcí lipidů10. Monosacharidy11. Deriváty monosacharidů a oligosacharidy12. Polysacharidy obecně13. Polysacharidy rostlin14. Polysacharidy mořských řas, mikroorganizmů, hub a živočichů15. Přehled reakcí sacharidů
Literatura
VELÍŠEK, J., Chemie potravin I, Ossis, Tábor, 1999 (CS)BELITZ, H.-D., GROSCH, W., Lehrbuch der Lebensmittelchemie, Springer-Verlag Berlin, Heidelberg, 1992 (CS)BALTES, W., Lebensmittelchemie, Springer-Verlag Berlin, Heidelberg, 1995 (CS)VELÍŠEK, J., CEJPEK, K., Biosynthesis of Food Components, Ossis, Tábor, 2008 (CS)
Požadavky
Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít základní znalosti z biochemie, organické a anorganické chemie.
Garant
RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D.
Vyučující
RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D.