Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydrochemie (FCH-BCO_HCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_HCH - Hydrochemie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je:- seznámit studenty s fyzikálními a chemickými vlastnostmi a složením přírodních vod- seznámit studenty s kinetikou chemických procesů a s chemickými rovnováhami v přírodních vodách- poskytnout jim základ znalostí potřebných k uplatnění v praxi- vytvořit teoretický základ pro úspěšné zvládnutí kurzů zaměřených na problematiku chemie a technologie vody v navazujícím magisterském studiu.

Osnova

1. Fyzikální a chemické vlastnosti čisté vody2. Rozpustnost kapalin ve vodě3. Rozpustnost tuhých látek ve vodě4. Rozpustnost plynů ve vodě5. Kinetika chemických reakcí - hydrolýza hlinitých a železitých solí6. Kinetika chemických reakcí - eliminace organických látek7. Kinetika chemických reakcí - sycení podzemní vody kyslíkem8. Kinetika chemických reakcí - oxidace manganu kyslíkem rozpuštěným ve vodě9. Kinetika chemických reakcí - samovolný rozpad ozónu ve vodě10. Chemické rovnováhy - disociační reakce11. Chemické rovnováhy - hydrolytické reakce12. Chemické rovnováhy - oxidačně redukční reakce13. Chemické rovnováhy - srážecí (rozpouštěcí) reakce14. Chemické rovnováhy - komplexotvorné reakce15. Adsorpce a výměna iontů16. Vlastnosti a složení vod - základní pojmy17. Vlastnosti a složení vod - neutralizační a tlumivá kapacita; vodivost18. Vlastnosti a složení vod - organoleptické vlastnosti19. Vlastnosti a složení vod - koloidní látky20. Vlastnosti a složení vod - anorganické látky21. Vlastnosti a složení vod - organické látky22. Přírodní vody - atmosférické, podzemní a minerální23. Přírodní vody - povrchové; základní pojmy24. Přírodní vody - povrchové; procesy; klasifikace25. Přírodní vody - mořská26. Pitná voda - základní pojmy27. Pitná voda - požadavky na jakost28. Pitná voda - procesy používané při úpravě vody29. Užitková a provozní voda30. Odpadní vody - splaškové31. Odpadní vody - průmyslové32. Kaly - vodárenské33. Kaly - čistírenské34. Dnové sedimenty

Literatura

Pitter P. Hydrochemie. Vyd. VŠCHT Praha, 2009 (CS)Žáček L.: Hydrochemie, FCH VUT v Brně, 1998 (CS)Malý J., Malá J.: Chemie a technologie vody. Noel Brno 2000 (CS)Tölgyessi a kol.: Chémia, biológia a toxikológia vody a ovzdušia. Veda - vyd. SAV, Bratislava 1984 (CS)

Požadavky

Znalosti z kurzů Fyzikální chemie a Analytická chemie

Garant

Mgr. Martina Repková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina Repková, Ph.D.