Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z hydrobiologie (FCH-BCO_HYB_P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_HYB_P - Praktikum z hydrobiologie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl seznámit studenty se základními hydrobiologickými metodami a normovanými postupy pro determinaci organismů důležitých pro jednotlivé typy vodních biotopů a získat praktické poznatky a zkušenosti při zpracování živého i fixovaného hydrobiologického materiálu. Tyto poznatky doplněné o informace získané v přednáškách předmětu Hydrobiologie jim umožní lépe pochopit problematiku související s technologií ochrany vod a vodárenskou technologií, jejíž zvládnutí je základním předpokladem uplatnění se v praxi zaměřené na problematiku čištění a ochrany vod.

Osnova

1. Základy mikroskopování, základní principy odběru vzorku vody.2. Přehled základních metod pro určení kvantitativního a kvalitativního hydrobiologického rozboru.3. Odběr a následná analýza vzorků vod ze stojaté vody (mikroskopický obraz dle ČSN normy , identifikace makrozoobentosu). 4. Odběr a následná analýza vzorků vod z tekoucí vody (mikroskopický obraz dle ČSN normy, identifikace makrozoobentosu).5. Monitoring odpadních vod - rozbor aktivovaného kalu, mikroskopický obraz dle ČSN normy.6. Saprobita, stanovení saprobního indexu.7. Prezentace vybraných témat.8. Exkurze akreditovaných laboratoří zabývajících se hydrobiologickým, popř. mikrobiologickým vyšetřením vody.

Literatura

Ambrožová J.: Mikroskopické praktikum z hydrobiologie, VŠCHT, Praha 2002 (CS)Sládečková A., Vymazal J., Sládeček V.:Návody k laboratořím z technické hydrobiologie (CS)Sládečková A., Sládeček V.: Hydrobiologie, ČVUT, Praha 1997 (CS)Chudoba J., Dohányos M., Wanner J.: Biologické čištění odpadních vod, VŠCHT, Praha 1998 (CS)

Požadavky

Základní znalosti biologie a ekologie vodních organismů.

Garant

MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D.

Vyučující

MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D.